Egyelőre nem lesz Slovnaft-adó, a koalíciós pártok se lenyelni, se kiköpni nem tudják Matovič ötletét

2022. május 25. - 11:51 | Belföld

Egyelőre nem kell extraadót fizetnie a Slovnaftnak, mert a világpiaci árnál olcsóbban jut hozzá az orosz kőolajhoz. A koalíciós pártok nem tudtak megegyezni a törvény elfogadásában, ezért inkább a következő ülésre halasztották a problémát.

Egyelőre nem lesz Slovnaft-adó, a koalíciós pártok se lenyelni, se kiköpni nem tudják Matovič ötletét
Fotó: TASR

A parlament júniusi ülésére halasztotta a koalíció a Slovnaft extraadóztatásáról szóló jogszabályt, amelyből Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter több százmillió eurós bevételt remélt. A Slovnaft – és anyacége a Mol – az utóbbi hónapokban mintegy 30 dollárral olcsóbban vásárolja az orosz kőolajkeveréket, mint amibe a Brent kőolajtípus kerül, amivel komoly árelőnyhöz jut az unió többi országában működő olajfinomítókhoz viszonyítva – havonta akár 100 millió dollár nyereséget is jelenthet neki ez a különbözet.

A koalíció ezt a nyereséget akarta 30 százalékos adóval megadóztatni, de az SaS ellenezte, mivel ez a teljes adóteher emelkedését jelentette volna.

A párt vétót jelentett be a koalíciós tanács ülésén, ezért ha a koalíciós partnerei az ellenzék támogatásával fogadták volna el a törvényt, az a koalíció végét is jelenthette volna.

Sulíkék a javaslatot csak abban az esetben támogatnák, ha ezzel párhuzamosan a kormány adót is csökkentene.

Javasolták az üzemanyag áfájának 20-ról 8 százalékra való csökkentését, majd – miután ebbe a pénzügyminiszter nem egyezett bele – az üzemanyag jövedéki adóját vitték volna le a minimumra.

A javaslatokról kedden este tárgyalt a koalíció, de csak abban tudtak megegyezni, hogy a szavazást a jogszabályról elhalasztják.

A Slovnaft-adó elfogadása Igor Matovič szerint évente akár 280-300 millió euró bevételt is jelenthetett volna a költségvetésnek, de csak abban az esetben, ha megmarad a jelenlegi nagy különbség az orosz és a Brent kőolaj ára között.

A pénzügyminisztérium azonban ennél sokkal kisebb bevételt jósolt a törvény indoklásában: már 2022-re is csak 57,6 millió eurós, 2023-ra és 2024-re pedig csak 24,1 millió illetve 23,2 millió eurós hasznot vár az új adótól.

Matovič szerint csak ezért ilyen alacsony, mert munkatársai a minisztériumban „nagyon konzervatív becslést” készítettek.

Nem értett egyet a koalíciós abban sem, hogy a törvény hatására fog-e emelkednia az üzemanyagok ára.

Matovič állította, hogy megegyezett Világi Oszkárral, a Slovnaft vezérigazgatójával, hogy nem emelik az árakat, de a Slovnaft azóta többször is megerősítette, hogy az "árképzésük piaci alapú" lesz, tehát várható az áremelés az extraadó hatására is.

- lpj -