Egyelőre nem tudni, hogy jövő héttől változik-e a járások besorolása

2021. augusztus 5. - 21:24 | Belföld

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium (EM) egyelőre nem tette közzé, hogy jövő héttől változik-e a járások besorolása. Ezen a héten minden járás zöld besorolású, tájékoztatott a tárca kommunikációs osztálya.

Egyelőre nem tudni, hogy jövő héttől változik-e a járások besorolása
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

Az utóbbi két hétben pozitív teszteredményt produkáló koronavírus-fertőzöttek 78 százaléka oltatlan volt. Az átoltottság aránya régiónként eltérő. Ami ez első adagot illeti, 27-től 60 százalékig terjed. A teljes védettséget élvezők aránya az egyes régiókat tekintve 24-től 56 százalékig terjed.

A reprodukciós szám 1,2 - 1,3-ra nőtt. Jelentősen emelkedett a delta variáns előfordulási aránya, és enyhén növekedett az igazolt pozitív esetek száma is.

A tárca felhívta a figyelmet, hogy a reprodukciós szám már negyedik hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy növekszik az új esetek száma, gyorsabban terjed a ragály.

"Ha összevetjük a helyzetet a tavalyival, azt látjuk, hogy a napi új esetszám nagyjából olyan szinten van most, mint tavaly augusztus közepén volt"

- áll a tárca közleményében. Az egészségügyi minisztérium mindenkit oltásra buzdít.

A kórházból kiengedett páciensek száma meghaladja az újonnan kórházba kerülő koronavírus-fertőzöttekét. Míg februárban a hétnapos átlag napi 400 betegfelvétel volt, mára ez napi öt fő alá csökkent.

TASR