Egyelőre nem tudni, terrorcselekmény volt-e a floridai bázison történt lövöldözés

2019. december 8. - 08:25 | Külföld

A hatóságok egyelőre nem tudják eldönteni terrorcselekmény volt-e a floridai bázison történt lövöldözés, amelynek tettese, egy szaúd-arábiai pilóta megölt három embert és megsebesített nyolc másikat - derült ki Mark Esper amerikai védelmi miniszternek egy Kaliforniában mondott beszédéből.

Egyelőre nem tudni, terrorcselekmény volt-e a floridai bázison történt lövöldözés
A lövöldöző szaúdi pilóta, Muhamed as-Samrani (Fotó: AP)

Az eseményt a Facebook közösségi oldal közvetítette. A Pentagon vezetője hangoztatta, a dolgok jelen állása szerint nem lehet a cselekményt terrorizmusnak minősíteni. Lehetőséget kell adni a szakértőknek, hogy tegyék a dolgukat és feltárják a tényeket. A hatóságoknak ebből kell kiindulniuk majd - tette hozzá.

Az eddig ismert adatok szerint a szaúdi elkövetőt Muhamed as-Samrani hívják, aki pénteken a floridai Pensacola haditengerészeti bázis kiképző központjának elméleti oktatási épületében lövöldözött. Samranit a helyszínre kiérkező helyi seriff helyettese lelőtte.

Muhamed as-Samrani szaúdi állampolgár volt, azon a továbbképző programon vett részt, amely régóta nyitva áll az Egyesült Államok szövetségesei számára.

A történtek jelentősen aláássák az Egyesült Államok kapcsolatát Szaúd-Arábiával, amely kulcsfontosságú szövetségese a Közel-Keleten, de amelyet Jemenben elkövetett háborús bűnökkel és Dzsamal Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásával vádolnak.

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) szerint a lövöldözőhöz köthető Twitter-fiókban a támadás előtt órákkal megjelent egy üzenet, amelyben bírálta az Egyesült Államok mert támogatja Izraelt és a muzulmánokat támadó bűncselekményeket.

Az értesülést lejegyző dpa német hírügynökség anyagában kiemelte, hogy ezt nem sikerült ellenőrizni, mert a kérdéses Twitter-fiókot azóta felfüggesztették.

Rita Katz, a SITE igazgatója szerint azonban a fiók tartalma "terrorista indítékot" sugall.

(MTI)