Egyelőre semmit sem tudnak a városi önkormányzatok az országos teszteléssel kapcsolatban

2020. október 21. - 07:54 | Belföld

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) továbbra is reménykedik benne, hogy a kormány a városok rendelkezésére fog bocsátani egy érthető és egyértelmű módszertani útmutatót az országos koronavírus-teszteléssel összefüggésben. "A valóság azonban az, hogy az ÚMS elnöke eddig csak egyszer beszélt telefonon a vezérkari főnökkel. Ezt követően az ÚMS küldött neki egy 60 kulcsfontosságú kérdésből álló listát, melyekre a városok választ várnak, de eddig még nem kaptak" – közölte Daniela Piršelová, az ÚMS szóvivője.

Egyelőre semmit sem tudnak a városi önkormányzatok az országos teszteléssel kapcsolatban
Fotó: TASR

Egyben felhívta a figyelmet, hogy ebben a pillanatban a városi önkormányzatok "semmit sem tudnak". "Azt sem tudják, mit kell a saját költségvetésükből fizetniük, illetve hogy ezeket a kiadásokat vissza fogja-e téríteni az állam, és ha igen, mikor" – tette hozzá. Emellett több gyakorlati kérdésre sem kaptak választ, például arra, hogy ki lesz a munkáltatója az önkormányzatok által kötelezően biztosított önkénteseknek.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a biztonsági tanács keddi ülése után elutasította azokat a híreszteléseket, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek elegendő információval, és a hadsereg nem kommunikál velük. Hangsúlyozta: felelősségteljesen kommunikálnak az önkormányzatok ernyőszervezeteivel, az illetékes minisztériumokkal és a regionális közegészségügyi hivatalokkal.

A miniszter garantálta, hogy a mintavételi helyeken minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy ne legyen veszélyben sem a tesztalanyok, sem a tesztelők egészsége.

A védelmi tárca külön weboldalt fog indítani, amelyen minden teszteléssel kapcsolatos információ elérhető lesz. Az önkéntesek itt találják majd meg a szükséges űrlapokat is. A tárca közleménye szerint az ún. pilot tesztelés keretében, Orava térségében és Bardejovban péntektől (október 23.) vasárnapig (október 25.) 235 mintavételi helyen 180 000 személyt fognak letesztelni. Az akcióba több mint 2500 katonát, rendőrt, tűzoltót, egészségügyi és adminisztratív dolgozót vonnak be.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő elmondása szerint a tesztelés önkéntes alapú lesz, de azoknak, akik ignorálni fogják, tíz napra karanténba kell vonulniuk.

A kormány vasárnap bízta meg a hadsereget a lakosság országos koronavírus-tesztelésének előkészítésével és az akció lebonyolításával. A fegyveres erők mintegy 8000 tagját fogják kivezényelni a munka elvégzésére.

TASR