Egyelőre senki sem akarja képviselni Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon

2019. február 27. - 14:49 | Kultúra

Az országos válogató második és harmadik helyezettje sem akar fellépni Ukrajna színeiben az idén Tel-Avivban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon az első helyezett énekeső, Maruv helyett, aki az oroszországi fellépései miatt kialakult politikai botrány miatt nem képviselheti hazáját.

Egyelőre senki sem akarja képviselni Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon
Maruv (Fotó: Screenshot)

Az ukrajnai versenyen második helyezést elérő Freedom Jazz trió kedd este közölte, hogy nem fogadja el a felkérést, míg a harmadik helyezett, a Kazka nevű együttes szerdán hozta nyilvánosságra elutasító válaszát. Utóbbi közleményében azzal indokolta a döntést, hogy nincs szüksége bármi áron a győzelemre. Mindkét előadó jelezte viszont, hogy a jövőben talán újra elindul a dalversenyen.

Mellesleg kiderült, hogy tavaly a Freedom Jazz is fellépett egy moszkvai rendezvényen.

Az ukrán közmédia (NOTU) egyik képviselője nem zárta ki, hogy idén Ukrajna a kialakult helyzet miatt nem küld versenyzőt a dalfesztiválra.

Maruv közben meghívást kapott az Eurovíziós Dalfesztivál oroszországi szervezőitől Moszkvába, a dalverseny előtti koncerten való fellépésre.

A NOTU hétfőn közölte, hogy nem találtak közösen elfogadható megoldást arra, miként képviselhetné Maruv Ukrajnát a nemzetközi versenyen. A műsorszolgáltató kiemelte, hogy a dalfesztivál egyik fő alapelve a politikamentesség.

"A helyzet azonban, amely az idei hazai válogató körül kialakult, az átpolitizáltság jeleit hordozza. A társadalmi visszhang, a politikai erők nyomásgyakorlási kísérletei, az agresszor ország (Oroszország) beavatkozása az információs rendszerekbe gyakorlatilag oda vezettek, hogy a verseny eredménye átpolitizálódott"

- szögezte le közleményében a NOTU.

A Maruv - eredeti nevén Anna Korszun - körüli botrányt az váltotta ki, hogy korábban fellépett Oroszországban, és a közeljövőben is erre készül. Amikor kiderült, hogy emiatt veszélybe kerülhet az eurovíziós fellépése Izraelben, a Facebookon közölte, hogy kész lemondani oroszországi fellépéseit. Később azonban az is kiderült, hogy a dal szerzői joga, amellyel hazáját képviselte volna a dalfesztiválon, a Warner Music Russia orosz cégé, amellyel már leszerződött egy szólókoncertre április 6-ra Moszkvába. A NOTU viszont csak azzal a feltétellel kötött volna vele szerződést a tel-avivi szereplésről, ha lemond minden oroszországi fellépéséről.

A győztes énekesnő a múlt vasárnapi döntőt közönségszavazatokkal nyerte meg, emiatt még az a gyanú is felvetődött, hogy manipuláltak az SMS-ekkel.

(MTI)