Egyelőre úgy néz ki, hogy még a nyár folyamán megkaphatja a vakcinát a 18 és 45 év közötti lakosság

2021. január 21. - 13:47 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium néhány napon belül oltási kampányt indít. Időközben azt is megsaccolták, mikor kerülhet sorra a 18 és 45 év közötti lakosság.

Egyelőre úgy néz ki, hogy még a nyár folyamán megkaphatja a vakcinát a 18 és 45 év közötti lakosság
Fotók: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Igor Matovič kormányfő szerint felesleges sietni az oltási kampánnyal, mert a következő félévben úgyis nagy lesz az érdeklődés a koronavírus elleni vakcina iránt.

A miniszterelnök elismerte, hogy a legjobb kampányt Dominika Cibulková korábbi teniszező csinálta, akiről kiderült, hogy soron kívül beadatta magának az oltóanyagot, vele együtt pedig a férje is megkapta annak ellenére, hogy nem tartoznak sem az egészségügyi és szociális alkalmazottak, sem a létfontosságú infrastruktúrában dolgozók közé. Mi lehetne jobb bizonyíték arra, hogy a vakcina fontos, mint amikor egy híresség a jogosultság ellenére beadatja az oltóanyagot – jegyezte meg.

Az egészségügyi minisztérium a héten rendeletben pontosította azt, hogy a lakosság egyes tagjai milyen sorrendben válnak jogosulttá a koronavírus elleni védőoltásra. Az új rendelet egyelőre pontos időpontokat nem tartalmaz, a kormányfő azonban úgy saccolja,

amennyiben folyamatos lesz a vakcinaellátás a gyártók részéről, a 18 és 45 év közötti személyek várhatóan augusztus elején kaphatják meg az oltást.

Igor Matovič szerint viszont ha engedélyezik az AstraZeneca vakcinájának használatát is az Európai Unióban, jóval előbb kerülhet sor erre a csoportra, várhatóan már júniusban. Ez a csoport megközelítőleg a felnőtt lakosság felét képezi.

Az ország számára egyelőre csupán korlátozottan áll rendelkezésére a védőoltás. A Pfizer jelenleg havi pár tízezres mennyiségben tudja szállítani a vakcinát Szlovákiának, és a folyamat várhatóan csak tavasszal gyorsul majd fel. Szlovákia mindenesetre hétfőn további, több mint négymillió adag Covid-19-vakcinára kötött szerződést, ezáltal pedig a felnőtt lakosság 85 százaléka számára elegendő mennyiségű oltóanyag áll majd rendelkezésre. Mostantól tehát minden azon múlik, hogy a vakcinagyártók milyen ütemben képesek előállítani azt. A hétfőn megkötött szerződések által a miniszterelnök szerint az idei év végéig 3,7 millió ember kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát.

Időközben a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko jelezte, hogy csütörtökön elindította a saját oltási kampányát. A #DámSaZaočkovať elnevezésű kampány célja a felvilágosítás és a lakosság oltási kedvének növelése – tájékoztatta a TASR-t Ľuboš Konečný, a PS tagja.

A mozgalom rámutat, az oltás az egyetlen eszköz, hogy legyőzzük a koronavírus-járványt. „A gyorsan terjedő összeesküvés-elméletek megcáfolása és a lakosság egészségének védelme céljából indítottuk a kampányt. Arra is szeretnénk emlékeztetni, hogy az oltási program további fő célja, hogy visszatérhessünk a normális élethez” – jelentette ki Irena Bihariová, a PS elnöke.


(DenníkN/TASR/para)