Egyértelmű állásfoglalást vár a magyaroktól Korčok, Pozsonyban találkoztak a Bukaresti Kilencek (FOTÓK)

2022. március 31. - 14:33 | Belföld

A NATO keleti szárnya, az ún. Bukaresti Kilencek (B9 - Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Románia, Magyarország, Litvánia, Lettország és Szlovákia) platform külügyminisztereinek informális találkozójának adott otthont Pozsony csütörtökön.

Egyértelmű állásfoglalást vár a magyaroktól Korčok, Pozsonyban találkoztak a Bukaresti Kilencek (FOTÓK)
Fotók: TASR - további képekért kattints a fotóra!

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a NATO keleti szárnyának külügyminisztereivel folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy ami a keleti szárnyon történik, az a szövetség egészét érinti.

„A balti országok keleti szárnyának megerősítése csak a kezdete a védelem erősítésének” – tette hozzá Korčok.

A külügyminiszter kiemelte, fontos, hogy határozott lépésekkel mielőbb elkezdjék az Oroszországtól való függést felszámolni.

A tervek szerint Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is csatlakozott a megbeszéléshez online.

„Fontos, hogy a Szövetség egységes legyen” – reagált Korčok arra a kérdésre, hogy mi Magyarország álláspontja az ukrajnai orosz invázió kapcsán, hozzátéve, kérte a magyar külügyminisztert a világos álláspont megfogalmazására.

Szijjártó: Magyaroszág ragaszkodik a döntéséhez

Magyarország ragaszkodik ahhoz a döntéshez, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába, területén nem enged át fegyvereket, illetve ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó szankciók bevezetését - jelentette ki a magyar külügyminiszter a találkozó után.

Mint elmondta, partnereinek is beszámolt arról, hogy a magyar kormány tudomása szerint folyamatos az egyeztetés zajlik, a többi között az ukrán külügyminiszter és a budapesti ukrán nagykövet bevonásával Ukrajna és a magyar baloldal között. "Tudjuk azt, hogy megegyezés született, hogy a baloldal azonnal elkezdené fegyverek szállítását Ukrajnába. Ez számunkra elfogadhatatlan , ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel, Magyarország biztonsági érdekeivel" - fogalmazott.

Felidézte, továbbra is erőteljes nyomást tapasztal annak elérésére, hogy az Európai Unió vezessen be szankciókat az orosz kőolaj és földgázszállításokra, ám ez "vörös vonal" Magyarország számára.


(DenníkN/MTI)