Egyértelműek lehetnek a bizonyítékok Boráros Gábor ellen, és ez véget vethet a karrierjének

2023. március 4. - 08:01 | Sport

Boráros Gáborra a szlovákiai MMA első csillagaként tekintenek, mot viszont erős a gyanúja, hogy egy mérkőzését manipulálták. Ha bebizonyosodik, hogy részt vett ilyesmiben, az véget vethet a karrierjének - írja a Šport.sk. Anyaszervezete, az Oktagon már lépett.

Egyértelműek lehetnek a bizonyítékok Boráros Gábor ellen, és ez véget vethet a karrierjének
Fotó: Fabriq MMA

Egy héttel ezelőtt Boráros Gábor technikai KO-val nyert az izraeli Kiril Medvedovsky ellen a Végh Attila nevéhez köthető Fabriq MMA szervezet második tornáján a nyitrai városi sportcsarnokban. A mérkőzés folyamata ellentmondásos, és arra enged következtetni, hogy manipulálták az eredményt.

A részletek összefoglalva:

  • Boráros 7 kg-vel volt nehezebb az ellenfelénél, előzetes megegyezés alapján küzdöttek meg mégis egymással. Emiatt is - és mert az utóbbi 12 mérkőzéséből 10-ben az első menetben végzett ellenfelével - egyértelmű esélyese volt a meccsnek, és annak, hogy azt hamar befejezi. Medvedovsky ráadásul a Boráros előtti hét mérkőzéséből hatot elveszített, egyetlen győzelmét pedig egy MMA-újonc ellen aratta, és az utóbbi időben olyan versenyző benyomását keltette, mint aki a jutalomért jár már csak a meccsekre és nem harcolni.
  • Az első menetes győzelemre 1,5-ös szorzót kínált a Tipsport. A meccs előtt ugyanakkor jelentősen megnőtt a szorzó az első menetre vonatkozóan és csökkent a második menetre. Ilyesmi akkor történik, amikor nagy összegben kötnek fogadásokat konkrét eseményre, ez esetben a második menetes győzelemre.
  • Boráros a mérkőzésen aztán szokatlanul passzív volt az első menetben - Medvedovskyt ugyan már 15 másodperccel a kezdés után földre vitte, de ezután inkább a közönséget szórakoztatta. A második menetben aztán mindössze 9 másodpercre volt szükség, Boráros egy low kick-kel földre küldte ellenfelét, aki pedig a térdét fájlalta, így végül hivatalosan technikai KO-val ért véget a mérkőzés. Boráros a meccs után úgy nyilatkozott, hogy minden a tervei szerint zajlott, mivel szerette volna kiélvezni a meccset, miután kevésszer adatik alkalma második vagy harmadik menetre.
  • Pavol Boško, a Tipsport képviselője megerősítette, hogy a meccs előtt szokatlanul nagy értékű fogadásokat észleltek a második menetes győzelemre, emiatt történt a fura szorzómozgás.
  • A Fabriq MMA úgy nyilatkozott, hogy nincsenek információik a mérkőzés manipulálásáról a résztvevők részéről, viszont ha beigazolódik, azonnal felmondják az együttműködést az érintettel.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség is bekapcsolódott-e a vizsgálatba, mindenesetre a Tipsporton kívül a Niké is vizsgálódik, és reagált a történtekre Boráros anyaszervezete, az Oktagon MMA, amely visszahívta az ő szerepeltetését az Oktagon 41-es tornán, melyet áprilisban tartanak a csehországi Liberecben.

Boráros Gábornak speciális a viszonya az Oktagonnal, ugyanis a szervezet fennállásának első mérkőzését megnyerte, majd később kihívóként is szerepelt.

"Szeretjük Gábort, elfogadjuk, hogy mindenki hibázhat, de mindennek van határa. Nem akarunk ítéletet hirdetni, de a szemernyi kétely sem merülhet fel" - közölte Ondřej Novotný, az oktagon promotőre, aki ugyanakkor szeretné hallani Boráros verzióját is.

"Egy másik szint viszont a Tipsport és a rendőrség, amennyiben ebbe bekapcsolódik. A Tipsporttal beszéltem, rendkívül dühösek. Azt állítják, egyértelműek a bizonyítékaik, hogy a mérkőzést manipulálták. Engem az érdekel, ebben mennyire van benne Gábor, és beszélhetünk-e arról, hogy ő ezt a saját világában felfogja" - szögezte le, hozzátéve, hogy pillanatnyilag olyan erős a gyanú, hogy vissza kell hívják az Oktagon 41-ről, míg a vizsgálat tart.

(Šport.sk)