Egyes helyeken betilották a Valentin-nap megünneplését

2017. február 14. - 20:52 | Kultúra

Betiltották a hatóságok Indonézia és Pakisztán bizonyos részein a Valentin-nap megünneplését, azzal az indokkal, hogy a romantikus hagyomány alkalmi szexuális kapcsolatokra sarkallja az embereket, továbbá szembemegy a kulturális normákkal.

Indonézia második legnagyobb városában, Surabayában, a hatóságok arra utasították az iskolákat, hogy tiltsák meg tanulóiknak a Valentin-nap megünneplését, míg a makassari rendőrség razziákat tartott a közértekben, hogy elkobozza a helyi lakosok bejelentései szerint nem szabályos módon árult óvszereket, megakadályozva, hogy a tinédzserek szexuális kapcsolatot létesítsenek egymással.

Indonézia legfőbb iszlám tanácsa még 2012-ben jelentette ki, hogy a Valentin-nap ellentétben áll az iszlám rendelkezéseivel. Indonézia ugyan a világ legnagyobb muzulmán népességgel bíró országa, a többség azonban az iszlám mérsékelt formáját gyakorolja.

A fővárosban, Jakartában és az ország más részein ma már óriási népszerűségnek örvend a szerelmesek ünnepe, amit a vállalatok is igyekeznek kihasználni speciális ajánlataikkal és kedvezményeikkel.

Pakisztánban bíróság tiltotta meg a nyilvános Valentin-napi ünnepségeket a fővárosban. Az iszlámábádi legfelsőbb bíróság a helyi médiát is arra utasította, hogy semmilyen Valentin-naphoz kötődő tartalmat ne terjesszen.

Ázsia más országai ugyanakkor teljesen másképp viszonyulnak a február 14-i ünnephez.

Thaiföld egyre csökkenő születési rátája miatt aggódva, a helyi kormány például "varázslatos vitaminokat" osztogatott a házaspároknak, hogy ezzel ösztönözze őket a gyermekvállalásra.

A kormány alkalmazottjai csaknem 29 ezer dollár összértékű vitaminokat osztogattak kedden Bangkokban a 20 és 34 éves kor közötti nőknek. Szakértők szerint ha a születési ráta ilyen ütemben csökken tovább az országban, akkor a thaiföldi népesség éves növekedése 0 százalékra fog visszaesni tíz éven belül.

India keleti részén a rendőrség több szélsőséges aktivistát őrizetbe vett, hogy megakadályozza a Valentin-napi rendezvények esetleges megzavarását.

MTI/para

Címkék: Valentin-nap, tilalom