Egyes képviselők szerint szépen haladunk afelé, hogy kötelezővé tegyék a védőoltást 

2021. december 5. - 15:03 | Belföld

A kormány a COVID-19 elleni kötelező védőoltás megvitatása felé halad, a helyzet ugyanis arra az útra vezet, mondta Viera Leščáková (Za ľudí) kulturális államtitkár. Jana Bittó Cigániková szerint az SaS elutasítja a kötelező védőoltást. A parlamenti kívüli Hlas-SD ragaszkodik ahhoz, hogy a COVID-19 elleni védőoltás önkéntes legyen – jegyezte meg Matúš Šutaj Eštok, független parlamenti képviselő. Erről mindannyian az RTVS O päť minúť dvanásť című műsorában jelentették ki.

Egyes képviselők szerint szépen haladunk afelé, hogy kötelezővé tegyék a védőoltást 
Illusztrációs felvétel (TASR)

Szlovákia nem fedezi fel Amerikát, ha bevezeti a kötelező védőoltást – húzta alá Leščáková. Szerinte sok alkotmányjogász azt állítja, hogy a COVID-19 elleni védőoltás kötelezővé tétele nem alkotmányellenes. Erik Kaliňák, az ellenzéki Smer-SD alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötelező védőoltás csak olyan vakcinákkal lehetséges, amelyeknek ismert a hosszú távú hatása.

A képviselők szerint az SaS és a Za ľudí az oltatlanok lockdownját fogja támogatni. Kaliňák szerint az ellenzéki Smer-SD nem híve a zárlatnak, de ha a helyzet megkívánja, támogatják. Šutaj Eštok szerint a lezárásnak együtt kell járnia a gazdasági segítséggel.

A Pénzügyminisztérium által javasolt utalványok osztása, a kormány azon törekvése, hogy támogassa és ösztönözze a nyugdíjasokat az oltásra – mondta Leščáková. Támogajta, hogy az idősek ezt megkapják. „Ez az utolsó esély“ – tette hozzá. A képviselőnő úgy gondolja, ha Szlovákiában nem lesznek beoltva az idősek, akkor „ördögi körbe“ kerülünk. A járvány hatása különösen azokra lesz hatással, akiknek az ún. fehér gyógyászatra van szükségük – jegyezte meg Leščáková.

Šutaj Eštok Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter újabb őrült ötleteként jellemezte az utalványokat. Felszólította a kormánykoalíciót, hogy ragaszkodjon Matovič miniszteri posztjáról való lemondásához.

Cigániková kijelentette, hogy az SaS nem támogatja az 500 eurós utalványokat. A nyugdíjasok motiválása szerinte rendben van, de az összeget magasnak találja.

TASR