Egyesek magasról tesznek a magyar nyelvre a köbölkúti kúton

Szomorú látványt nyújt egy teljesen üdítőnek  tünő fejlemény az Érsekújvári járáshoz tartozó, túlnyomó részt magyarok által lakott településen. 

Egyesek magasról tesznek a magyar nyelvre a köbölkúti kúton
A szerző felvételei

Köbölkúton pár napja átadtak a forgalomnak egy elég pöpec, vadonatúj benzinkutat. Csillogónak tűnik kívül, és igazán ragyog bévül. És még az illemhelyet sem sikerült senkinek besároznia. Mi több, a mosdó előtti kis előtér a javíthatatlan romantikusok kedvenc stílusában, az alig giccses shabby chic-ben pompázik. Ügyelnek a részletekre!  

Azaz hogy csak majdnem. Mert a belbecs amolyan talmira, silányságosra sikeredett. Mert kintről, az utcáról valami egészen konkrétan belerondít az idilli helyzetbe. Az pedig az, hogy a mintegy 70 százalékos "magyarságteljesítményű" község határában elhallgatják a nyelvünket. Magyarul nem értesítik az autósokat, hogy itt már valamit üzembehelyeztek volna. Hogy itt már tárt karokkal várják a vidéken kószálókat. A falut végigszelő főút Párkány felé eső kivezető szakaszán döbbenhet rá az utazó, hogy a kút átadását, megnyitását reklámozó molinó mindössze szlovákul hirdeti: "OTVORENÉ". Ennyi. Ezt azonban mindkét irányból.

Viszont ha szépen ragyog a nap, hajlamos az ember túlpozitívkodni a tényállást. Márcsak azért is, mert adja magát a helyzet: elnézve az üzemanyagtöltő állomás tulajdonosi hátterét, a szomszédos Szőgyénbe vezetnek a szálak. A kényelemszeretéről hírhedt Pató Pál falvába. Talán azt gondolták a vállalkozó szellemű szőgyéni tulajok, ráérnek ráérősek maradni a magyar nyelvű plakát kihelyezésével. Csupán így, komótosan maradhatnak hitelesek a környéken.

(sárp)