Egyesülhet Szlovákia két legismertebb egyeteme? A miniszter elképzelhetőnek tartaná, az intézmények viszont másképp látják a helyzetet

2022. november 27. - 13:44 | Belföld

Ján Horecký oktatásügyi miniszter elképzelhetőnek tartaná a Comenius Egyetem és a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) összevonását, ugyanakkor semmire sem kényszeríti az intézményeket.

Egyesülhet Szlovákia két legismertebb egyeteme? A miniszter elképzelhetőnek tartaná, az intézmények viszont másképp látják a helyzetet
Fotó: Paraméter

Horecký szerint az egyetemek összevonása nem direktíva, soha senki nem utasította az intézményeket erre. Hozzátette: a társadalom feladata, hogy olyan feltételeket biztosítson az egyetemeknek, hogy maguk is értékelhessék, egyesülve új minőség jön létre.

A miniszter felhívta a figyelmet olyan esetekre, amikor a világon egyesültek az egyetemek. „Láthattuk, hogy több iskola összeolvadásának köszönhetően cégek százai, ezrei kerültek be az intézmények terébe. Hirtelen az történt, hogy az összevonás szinergiájából új sikeres vállalkozók születtek. Ezáltal nemcsak az akadémiai, egyetemi vagy tudományos kutatási környezetben, hanem a kereskedelmi szektorban is fontos szereplővé váltak” – magyarázta Horecký.

Augusztus végén a minisztérium a megújulási terv keretén belül felhívást tett közzé az egyetemek stratégiai fejlődésének támogatására, amelynek célja a főiskolák egyesülésének támogatása, az integrált infrastruktúra kiépítése, valamint a fejlesztés komplex medernizációja.

Egyelőre sem a Comenius Egyetem, sem a Szlovák Műszaki Egyetem nem tartja elképzelhetőnek az összeolvadást. Juraj Rybanský, az STU szóvivője szerint az egyesülés egyelőre nem téma egyik intézménynél sem – két évvel ezelőtt már folytattak róla párbeszédet, de végül több okból is elutasították a lehetőséget.


TASR/para