Egyesült a demokratikus ellenzék: Čaputovára szavaz Mistrík is (VIDEÓ)

2019. február 26. - 11:43 | Belföld

Ahogy azt korábban jeleztük, Robert Mistrík visszalépett az elnökjelöltségtől annak a Zuzana Čaputovának a javára, akit pedig hónapokon keresztül népszerűségben megelőzött.

Egyesült a demokratikus ellenzék: Čaputovára szavaz Mistrík is (VIDEÓ)
Zuzana Čaputová és Robert Mistrík közös sajtótájékoztatója (Fotó: TASR)

Az SaS által támogatott jelölt lépését a közeljövőben napvilágot látó közvélemény-kutatási eredményekkel magyarázza.

"Az elejétől kezdve azt mondom, hogy felelősségteljesen állok a feladathoz, a szavamat adtam és ez érvényes a mai napig."

- szögezte le a Mistrík.

A kedd délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón a lemondott jelölt felszólította támogatóit, a választásokon támogassák Zuzana Čaputovát.

"Hangosan és világosan kifejezem támogatásomat Čaputovának. Nem csak kettőnkről van szó, hanem Szlovákiáról, rólunk, mindannyiunkról. Az elnöki hivatalba nem engedhetjük be Robert Fico vagy Vladimír Mečiar embereit."

Mistrík azt is megjegyezte, nincsenek politikai tervei, ezt a kampányt nem tekinti ugródeszkának a közéletbe. Arra a kérdésre, mit tenne másképpen a kampányában, azt felelte, van még idő ezt kielemezni. A jelenlegi választói hangulatot tükröző felméréseket, amivel tulajdonképpen a visszalépését indokolta, nem kívánta kommentálni. Csupán azt jegyezte meg, az adatok azt jelezték, egyértelmű a trend, ahogy Čaputová előnye is.

Čaputová egyébként a fogadóirodák szerint a választások esélyese, megelőzve a legerősebb kormánypárt, a Smer által támogatott Maroš Šefčovičot is.

Mistrík bejelentése megmozgatta más ellenzéki képviselők fantáziáját, így Igor Matovičét is, aki gyorsan bejelentette, kedden koradélután sajtótájékoztatót tart, amely eseménynek egy zengzetes nevet is adott: Felszólítás a keresztények és a liberálisok megbékülésére az elnökválasztás során.

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét. Szavazni 7 és 22 óra között lehet majd.

(parameter)