Egyesült erővel – az MKP, a Híd és az Összefogás memorandumban erősítette meg, hogy egyesülnek

2020. augusztus 20. - 15:24 | Belföld

Forró Krisztián, az MKP, Sólymos László, a Híd és Mózes Szabolcs, az Összefogás nevében csütörtökön, augusztus 20-án aláírta az Viribus Unitis – Egyesült erővel című memorandumot, amelyben megerősítik a három párt egyesülési szándékát.

Egyesült erővel – az MKP, a Híd és az Összefogás memorandumban erősítette meg, hogy egyesülnek
Fotók: Cséfalvay Á. András, ill. a szerző

A komáromi nyilatkozat szerint a három párt vállalja, hogy

„egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként”

vesznek részt a soron következő választásokon. A nyilatkozat azt nem tartalmazza, hogy ez parlamenti vagy önkormányzati választás lesz-e, de a következő rendes időben megtartott választás a 2022-es önkormányzati választás lesz.

A nyilatkozat szerint a pártok kifejezik elkötelezettségüket

„a szlovákiai magyarok, valamint az ország déli és keleti régióiban élő emberek érdekeinek egységes és felelősségteljes politikai képviselete mellett.”

A pártok a szlovákiai magyarságot Szlovákia államalkotó közösségének, a magyar nemzet részének tartják, Szlovákia jövőjének garanciáját pedig az európai uniós tagság jelenti számukra.

Céljuk

„a sajátos nyelvi, kulturális, nemzeti identitásunk megőrzése, a közösségünket sújtó asszimilációs folyamat visszafordítása, valamint szülőföldünk gazdasági, szociális felzárkóztatása, ennek eszköze pedig az európai legjobb példák szerinti egyéni jogok és önkormányzati modellek biztosítása.”

A három pártelnök délután három órakor írta alá a dokumentumot, amelyet a cikkünk alatt teljes terjedelmében olvashatnak.

- lpj -


Letölthető dokumentumok:
komaromi_nyilatkozat_komarnanska_deklaracia.pdf