Egyetemi oktatókat szállító buszt robbantottak fel Afganisztánban

2021. május 30. - 13:37 | Külföld

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant szombaton Afganisztán északi részén egy egyetemi oktatókat szállító autóbusz mellett. Három utas meghalt, tizenöt másik megsebesült - közölte a rendőrség.

Az incidens Parvan tartomány székhelyén, Csarikarban történt. Az autóbuszon az al-Biruni egyetem oktatói utaztak - közölte Szálim Núri, a tartományi rendőrség szóvivője. A sebesültek közül többek állapota válságos.

Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a robbantás elkövetését.

Afganisztánban az utóbbi hónapokban út mentén elhelyezett, járművekre tapasztott mágneses pokolgépekkel, illetve más módon támadtak a biztonsági erők tagjaira, bírákra, kormányhivatalnokokra, civil szervezetek aktivistáira és újságírókra.

A kormány rendszerint a szunnita iszlamista tálibokat okolja ezekért a támadásokért, de a lázadók tagadják, hogy közük lenne a merényletekhez. Az erőszak jelentősen fokozódott, amióta Washington a múlt hónapban bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja csapatait Afganisztánból.

Három héttel ezelőtt a főváros, Kabul egyik iskolájánál robbant pokolgép, 68 ember - többségükben diákok - meghaltak, 165 másik ember megsebesült.

Az ENSZ áprilisi közlése szerint 2021 első három hónapjában közel 1800 afgán polgári személy halt meg a kormányerők és a tálibok közötti harcokban a béke érdekében kifejtetett erőfeszítések ellenére.


MTI