Egyetlen egy magyar nő került be a parlamentbe, ő sem a Híd színeiben

A Híd fennállása óta leggyengébb eredményét érte el a március 5-i parlamenti választásokon - 6,5 százalékos eredménnyel csupán 11 képviselőt juttatott a parlamentbe.

Egyetlen egy magyar nő került be a parlamentbe, ő sem a Híd színeiben
Cséfalvay Katalin, a Sieť alelnöke (Fotó: csefalvayova.sk)

11 képviselőjéből 7 magyar, 4 pedig szlovák nemzetiségű, a törvényhozásba bejutó többi pártban pedig egy további magyar képviselő szerepel - Grendel Gábor az OĽANO - NOVA frakciójában fog tevékenykedni.

A Híd 11 bejutó képviselője között csupán egy nő van, Lucia Žitňanská. Az egyes frakciókban ülő nők arányát tekintve Bugárékat csak a Smer-SD múlja alul - Ficoék 45 parlamenti képviselője között csak 4 nő szerepel. Ami a parlament egészét illeti, a 150 mandátumot szerző képviselő között 121 férfi és 29 nő van - a nők aránya a parlamentben tehát rendkívül alacsony, még a 20 százalékot sem éri el.

Az épp véget érő választási időszakban csak egy szlovákiai magyar nő képviselte választóit a Híd színeiben, ő Pfundtner Edit volt. Március 5-én nem sikerült parlamenti mandátumot szereznie, 5899 szavazattal a 13. helyen végzett a Híd listáján.

A Híd színeiben tehát nem jutott be szlovákiai magyar nő a parlamentbe, és ha a Sieť alelnöke, a 30 éves Cséfalvay Katalin - a pozsonyi Közgazdaságtani Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánhelyettese - nem szerzett volna parlamenti mandátumot, egyetlen egy szlovákiai magyar nő sem dolgozna képviselőként az új összetételű pozsonyi törvényhozásban.

(para/N)