Egyetlen ember sem halt meg koronavírusban csütörtökön Csehországban

2021. június 4. - 12:50 | Külföld

Csehországban csütörtökön 430 új, igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ez 75-tel kevesebb, mint egy hete. Az egészségügyi tárca legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön egyetlen cseh állampolgár sem halt meg a betegségben. Erre legutóbb tavaly szeptember 2-án, tehát kilenc hónapja volt példa. 

Egyetlen ember sem halt meg koronavírusban csütörtökön Csehországban
Fotó: TASR

A járvány tavaly márciusi kitörése óta Csehországban 1,66 millió személy betegedett meg bizonyíthatóan koronavírusban, az elhalálozások száma eddig 30 142.

Míg áprilisban a napi halálesetek száma átlagban 84 volt, az utóbbi napokban már tíz alatt mozgott.

Miközben a koronavírus-járvány gyengül, az oltási folyamat erősödik. Andrej Babiš miniszterelnök pénteki közlése szerint szerdán és csütörtökön egyaránt mintegy 110 ezer adag vakcinát adtak be az embereknek. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek oltásra. Csehországban továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják. A beadott vakcinák 80 százaléka a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty.

Az utóbbi hét napban százezer emberre 24 új fertőzés esett, május elején ez a mutató még száz felett mozgott.

A kórházakban mintegy 480 személy van, s ez a szám 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy hete. A orvosok szerint súlyos állapotban mintegy 70 beteg van. Minden kórház már visszatért a korábbi megszokott munkarendjéhez.

MTI