Egyetlen fekete besorolású járás sem lesz hétfőtől Szlovákiában, Dunaszerdahely, Galánta és Komárom piros marad

2021. április 13. - 15:39 | Belföld

Jövő héttől egyetlen fekete besorolású járás sem lesz Szlovákiában – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a keddi sajtótájékoztatón, amelyen Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszterrel és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszterrel az aktuális járványügyi helyzetet ismertették.

Egyetlen fekete besorolású járás sem lesz hétfőtől Szlovákiában, Dunaszerdahely, Galánta és Komárom piros marad
Fotók: TASR

A kormányfő szerint azonban kevésbé jó hír, hogy húsvét után nőtt a reprodukciós szám, de továbbra is egy alatt van. „Az elkövetkező napok adatai megmutatják, hogyan viselkedtünk húsvét alatt” – mondta, majd hozzátette, a szlovákiai kórházakban továbbra is több mint kétezer fertőzött van.

A Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Komáromi járás jövő héttől is piros besorolású marad.

Piros marad továbbá egyebek mellett Pozsony, a Szenci járás, a Lévai járás, a Nagykürtösi járás, a Rimaszombati járás, a Rozsnyói járás, a Tőketerebesi járás és Kassa is.

Marad enyhébb, rózsaszín besorolású az Érsekújvári járás, valamint csatlakozik a Nyitrai, az Aranyosmaróti (Zlaté Moravce) és a Nagytapolcsányi (Topoľčany) járás is.

Jövő héttől Szlovákia országos szinten bordó besorolású lesz, április 26-tól azonban valószínűleg már átléphetünk a pirosba – mondta Matej Mišík az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője. Ehhez azonban az kell, hogy a járványhelyzet továbbra is javuljon, az emberek pedig betartsák a járványügyi intézkedéseket.

Ez tehát azt jelenti, hogy hétfőtől sor kerülhet az eddig érvényben lévő járványügyi intézkedések enyhítésére.

A miniszterelnök elmondta, továbbra is javul a járványhelyzet, csökken a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma. Jelenleg 2456-an vannak kórházban, míg egy hete ilyenkor 2944-en voltak. Csökkent a mesterségesen lélegeztetett páciensek száma is: 340-ről 296-ra.

Kevesebb riasztást kapnak a mentők, és egyre több beteget engednek haza a kórházból. Az intenzív osztályok ágyainak 75 százaléka foglalt. Az országban továbbra is nagy arányban van jelen a brit vírusmutáció.

A kormányfő kiemelte, továbbra is fontos, hogy reszpirátort viseljünk beltéren, sokat szellőztessünk, illetve töltsünk sok időt a szabadban, a friss levegőn. Mišík emlékeztetett, hogy a helyzet nagyon labilis, és nagy szükség van arra, hogy a lakosság betartsa a járványügyi intézkedéseket. „Nagyon felelősségteljesen kell viselkednünk az elkövetkező időszakban" - tette hozzá a miniszterelnök.

Aláhúzta, a vírus ellen a vakcina a leghatékonyabb fegyver. Az átoltottság aránya jelenleg 19,6 százalékos Szlovákiában, a második adagot a lakosság 6,7 százaléka kapta már meg. A szociális otthonokban lakók 80 százaléka kapta meg az első vakcinát, a másodikat 52 százalékuk. A hónap végéig várhatóan további 300 ezer adag oltóanyag érkezik Szlovákiába, és a Johnson&Johnson szállítmányát is várjuk.


(DenníkN/TASR/para)