Egyetlen képviselőn múlt a koalíció többsége, Boris Kollár nélkül béna kacsa a kormány

2021. november 9. - 19:53 | Belföld

Egy képviselőn múlt, hogy a koalíciónak sikerült a következő ülésre halasztania a természetvédelmi törvényről szóló szavazást. A Sme rodina 17 képviselője egységesen voksolt koalíciós partnereivel szemben. A kormány nem tud törvényeket elfogadni Kollárék nélkül.

Egyetlen képviselőn múlt a koalíció többsége, Boris Kollár nélkül béna kacsa a kormány
Fotók: TASR

Egy OĽaNO-s képviselő hiányzott, így 149-en voksoltak a természetvédelmi törvényről szóló szavazás elnapolásáról, amit végül 75 szavazattal sikerült a november végén kezdődő ülésre halasztani. Ha csak eggyel kevesebb igent kap a javaslat, a szavazás halasztása már kérdéses lehetett volna. Igaz, volt a „talonban” még egy, jobbára a koalíciót támogató képviselő: a volt OĽaNO-s Ján Krošlák tartózkodott a szavazásnál, viszont a Za ľudí minden korábbi képviselője igennel szavazott.

74 biztos ember

Lapinformációk szerint a koalíciónak 74 biztos igen szavazata volt a törvény elfogadásához, de ez csak akkor lett volna biztosan elég, ha legfeljebb 147-en voksolnak. A törvény elfogadásához ugyanis a jelenlévő – szavazó – képviselők többségére van szükség, vagyis az is beszámít a voksolásba, aki csak tartózkodik.

Tegnap csak egyetlen képviselő hiányzott, ráadásul az OLaNO-s Milan Vetrák, vagyis a törvény elfogadására a Sme rodina szavazatai nélkül nem volt lehetőség.

A jogszabály elfogadását nem támogatta volna a volt mezőgazdasági miniszter, Ján Mičovský és legalább még egy SaS-es képviselőnő.

Igennel szavaztak volna azonban a Za ľudíból távozott honatyák, például a már a Spolu elnökeként politizáló Miroslav Kollár vagy a Progresszív Szlovákiába „emigrált” Tomáš Valášek.

Egész nap tárgyaltak

A törvényről szóló szavazás kedden este ötkor már egy halasztott voksolás lett volna, a képviselőknek ugyanis már délelőtt 11-kor el kellett volna fogadniuk a törvényt. Akkor is 75 igen szavazattal halasztották a szavazást este 5-re, de akkor csak 148 képviselő volt jelen. Michal Šipoš (OĽaNO) frakcióvezető akkor még bízott benne, hogy délután ötre sikerül valamilyen egyezséggel biztosítani a törvény elfogadásához szükséges többséget. Az 5 órai szavazás bizonyította, hogy az egyezség nem született meg.

A jogszabály elfogadását Boris Kollár vezette Sme rodina a régiók ellenállására hivatkozva ellenzi. A szavazás azonban inkább egyfajta próbája volt annak, hogy működhet-e a koalíció a Sme rodina 17 képviselője nélkül.

A törvény elnapolása azonban azt mutatja, hogy a maradék három párt sem egységes, és a Za ľudíból kilépett képviselők támogatásával sincs meg a biztos többség.

Legalábbis a természetvédelmi törvény esetében nem volt meg.

Valószínűleg a természetvédelmi törvényt használja a politikai viszonyok tisztázására Boris Kollár is, aki állítólag a másik két fontos reformról, az igazságügyiről és az egészségügyiről még hajlandó tárgyalni. Legalábbis a koalíciós tanács hétfői ülésén ezt állította.

A tét 180 ezer hektár erdő

A törvény a nemzeti parkokban lévő, a 3. és annál nagyobb védettségi szintbe tartozó állami erdőket a mezőgazdasági tárca hatásköréből a környezetvédelmi tárca hatáskörébe utalná. Az állami kézben lévő terület mintegy 180 ezer hektár, ami a a teljes területnek mintegy felét teszi ki.

A javaslat ellen elsősorban az erdészek tiltakoztak, mivel ezzel feltehetően nehezebbé válna a fakitermelés a védett területeken. Tartanak azonban a változástól a régiókban lakók is, akik ugyancsak attól félnek, hogy nehezebbé válik az erdőgazdálkodás a védett területeken, és ezzel munkahelyek szűnhetnének meg.

A természetvédelmi minisztérium ugyanakkor állítja, hogy az erdészetek minden munkatársát átvenné, ezek ugyanis a természetvédelmi felügyelőségbe olvadnának be. Azt ugyanakkor elismerik, hogy a fakitermelés háttérbe szorulhatna a szigorúbban védett területeken, viszont az erdészeknek találnának más munkát, nem kell félniük az elbocsátástól.

A törvénytervezet elfogadásáért és elutasításáért is tüntettek tegnap a parlament előtt. A természetvédők természeteden támogatták az elfogadását, az erdészek viszont a nemzeti parkok reformja ellen tüntetett.

- lpj -