Egyetlen lagzi elég volt, hogy magasba szökjön a fertőzöttszám két szlovákiai járásban

2020. szeptember 28. - 08:05 | Régió

Két észak-szlovákiai járás koronavírus-fertőzési mutatóit is befolyásolta egyetlen lagzi - tudta meg a Markíza.

Egyetlen lagzi elég volt, hogy magasba szökjön a fertőzöttszám két szlovákiai járásban
Illusztráció

Pénteken és szombaton egyetlen stropkovi lagzi résztvevői közül 29 koronavírusos személy került ki, noha mostanáig csak 45-öt teszteltek le. Összesen 130-an vettek részt a lakodalmon a személyzettel együtt, amelyet szintén nem került el a fertőzés. Nyolcból hárman kapták el a Covid-19-et.

A lagzi résztvevői jórészt a Svidníki járásból származnak, így a számok az ottani nyilvántartást terhelik, noha a Stropkovi járásban pénteken 5, szombaton pedig 10 fertőzöttet regisztráltak, akik közül némelyik az egyik helyi alapiskolához kötődik, amit emiatt be kellett zárni.

Hasonló a helyzet Svidníkben is, ahol hétfőtől egy közép- és egy alapiskola is bezár. Az egyik pedagógus ugyanis részt vett az említett lagzin, emellett röplabdajátékos és edző.

A Svidníki Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársai az egész hétvégén folytatták a kontaktkeresést, ami mintegy 200 személyt érint az említett stropkovi lagzi kapcsán, melybe beleszámítódnak a pedagógusok, a diákok és a személyzet hozzátartozói is. Svidníkben a történtek miatt folyamatban van a zárt közterületek fertőtlenítése és beszüntették a tömegrendezvényeket.

Mivel az esküvő résztvevőinek több mint felét csak hétfőn tesztelik, a velük kapcsolatba került személyeket pedig hétközben, így a fenti mutatók még bizonyára tovább fognak romlani.

(Markíza)

Címkék: koronavírus, lakodalom