Egyetlen szlovák iskola árválkodik a világ 1000 legjobb egyeteme között

2020. augusztus 15. - 12:59 | Belföld

Megjelent a világ egyetemeit osztályozó sanghaji rangsor 2020-as kiadása, amelyre egyetlen szlovák intézmény fért fel, mégpedig a pozsonyi Comenius Egyetem - írja a Denník N.

Egyetlen szlovák iskola árválkodik a világ 1000 legjobb egyeteme között
A pozsonyi Comenius Egyetem jogi karának épülete (Fotó: TASR)

A Comenius Egyetem nem túl előkelő pozíciót foglal el a listán, a 601.-700. megosztott helyen szerepel.

A pozsonyi egyetem az egyetlen szlovákiai felsőoktatási intézmény, amely rákerült a listára, míg Csehországnak hét egyeteme kapott helyet az első 1000-ben. A cseh intézmények közül a Prágai Károly Egyetem van a legelőkelőbb, 201.-300. megosztott helyen.

A listára összesen öt magyar egyetem is felfért. Közülük a budapesti ELTE és a Szegedi Tudományegyetem a pozsonyi Comeniushoz hasonlóan a 601.-700. megosztott helyen szerepel, a 800. és az 1000. helyek között pedig ott van még a budapesti BME és a Semmelweis, valamint a Debreceni Egyetem is.

Az első három pozíciót a Harvard (USA), a Stanford (USA), valamint a Cambridge (Egyesült Királyság) egyetemek foglalják el.

A sanghaji rangsor a legelismertebb lista, amely a világ egyetemeit rangsorolja. Főként az iskolák kutatói tevékenységére összpontosít, de összesen hat mutató alapján osztályozza az értékelt egyetemeket.

(parameter/DenníkN)