Egyházkarcsa

Ismét új munkahelyeket kínál az egyházkarcsai ipari park

Újabb befektető érkezett az egyházkarcsai ipari parkba, mégpedig Olaszországból. A Bracchi Transport & Logistik cég telephelyének alapkövét tették le ma kora délután. Ezzel együtt jövőre közel 3000 munkahelyet kínál majd a park.

Ismét új munkahelyeket kínál az egyházkarcsai ipari park
Fotók: a szerző

Számos külföldi és hazai cég választott már telephelyéül az egyházkarcsai ipari parkot az utóbbi években.

„Boldog vagyok, hogy 2018-ban egy újabb befektetőt köszönthetünk az ipari parkban, mégpedig az olasz Bracchi Transport & Logistik céget, amely már több mint 30 éve együtt dolgozik a Schindler vállalattal”

— mondta ünnepi beszédében Gódány László Egyházkarcsa polgármestere, aki hozzátette, hogy az építkezés a tereprendezéssel már kezdetét is vette, a logisztikai központ befejezését pedig november végére tervezik.

„Ez egy jelentős lépés az ipari park történetében, hiszen csatlakozik az előtte épülőkhöz. Éppen ezekben az órákban veszi át a német tulajdonos a KIK RLS 2 elnevezésű logisztikai épületet, amely már az engedélyeztetések után van és hamarosan üzembe is helyezik” — tette hozzá Gódány.

Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere

Elmondta, hogy egy másik befektető is építkezik a parkban, mégpedig a görög Chipita élelmiszeripari nagyvállalat telephelye készül, ahol a gyerekek számára már jól ismert pékárút gyártanak majd. A gyár egy évben közel 30 ezer tonna lisztet, jó pár tonna cukrot és ezen kívül különböző hazai alapanyagokat használ majd és 650-700 munkahelyet teremt, ennek 85 százalékát nők számára.

Hamarosan elkezdődik a Quatro Group és a Pro Finance cégek építkezése is, mely energiát állít elő földgázból, amit az ipari parkban és a környező üzemekben fognak hasznosítani. Ezen kívül még ebben az évben bővítik az infrastruktúrát is 1,5 millió eurós beruházással, amiben segítségükre lesz a Szlovák Gazdasági Minisztérium.

„Azt is el kell mondanunk, hogy hamarosan megoldódik a közlekedési probléma a 63-as főút és a Dunaszerdahelyt Egyházkarcsával összekötő szakaszok kereszteződésénél, ahol körforgalom épül. A projektdokumentáció elkészítésére és az építkezési engedélyek kikérésére megbízást kaptunk Érsek Árpád közlekedésügyi minisztertől” — hangsúlyozta Egyházkarcsa polgármestere. Aláhúzta, hamarosan még több befektető érkezik az ipari parkba.

Az eddigiekkel együtt három éven belül az ipari parkban legalább 3000 alkalmazott lehet, főként a Dunaszerdahelyi járásból.

Olyan embereket, főként nőket szeretnének megszólítani, akik külföldre utaznak a munka miatt, korán kelnek és ingáznak nap mint nap. Itt lehetőségük lenne munkahelyet találni és nem kéne több száz kilométert utazniuk hetente. Persze a fiatalokra is számítanak, nekik is akad majd itt munka bőven.

Lorenzo Annoni, a Bracchi Transport & Logistik tulajdonosa

Az olasz Bracchi vállalatnak ez lesz a harmadik telephelye Szlovákiában, ugyanis 2009-ben Léván épült az első.

„Különösen örülök ennek, ugyanis véleményem szerint Szlovákia Európa egyik legdinamikusabban fejlődő országa. Itt az emberek nagyon keményen dolgoznak, szeretnek dolgozni és mi éppen ilyen munkaerőt keresünk. Amikor először jöttünk az országba, kétségekkel, de nagy tervekkel érkeztünk. Bíztunk benne, hogy a vállalatunk és más cégek között sikerül munkakapcsolatot kialakítani. Fontosnak tartjuk ennek a régiónak a fejlesztését, amelyre a helyi önkormányzatok és járási vezetők segítséget nyújtottak, így Egyházkarcsán nyithatjuk meg a logisztikai központunkat a Schindler és további ügyfelek számára” — mondta Lorenzo Annoni a Bracchi Transport & Logistik vállalat tulajdonosa.

A cég egy 3000 négyzetméteres hangárt épít fel, ahol közel 50 embernek biztosítanak majd munkát. Ezzel együtt jövőre közel 3000 munkahelyet tartanak majd számon az egyházkarcsai ipari parkban.

(alsa)

Fiatal férfi akasztotta fel magát az egyházkarcsai iskola udvarán

Csütörtökön a kora reggeli órákban talált rá az óvoda szakácsnője.

Portálunk úgy értesült, egy 28 éves marosvásárhelyi (Románia) fiatal férfit találtak holtan az egyházkarcsai iskola és óvoda udvarán lévő sportpályánál. Ezt érdeklődésünkre megerősítette Gódány László, a község polgármestere is.

A romániai magyar fiatal a kosárlabdapalánkra akasztotta fel magát. Információink szerint szerelmi csalódás miatt döntött úgy, hogy önkezével vet véget életének.

Miután megtalálták a palánkon függő holttestét, értesítették a polgármestert is, majd levették onnét és letakarták, hogy az oviba és suliba érkező gyerekeket és szüleiket megkíméljék a szörnyű látványtól.

A polgármester elmondta, hogy a magyar fiatal egy építkezéseken dolgozó romániai munkáscsapat tagjaként élt itt, testvérével együtt dolgoztak. Két hónappal ezelőtt hazament, és a közelmúltban tért vissza Egyházkarcsára.

„Nagyon tisztességes, dolgos, jó gyereknek ismerték, én magam is láttam többször őt a faluban” – fejtette ki.

Úgy tudjuk, a fiatal férfi családja még nem döntött arról, milyen módon szállítják haza elhunyt hozzátartozójukat.

(SzT)


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat krízishelyzetben lévőknek rendszeresített telefonszámait: 0918500333, 0904400338.

Erőmű épül Egyházkarcsán!

2018-ra energetikailag függetlenné válhat az ipari park.

Erőmű épül Egyházkarcsán!
Fotó: Paraméter

Csütörtökön rakták le egy kogenerációs erőmű alapkövét az egyházkarcsai ipari parkban.

A beruházó a pozsonyi székhelyű Pro Finance társaság, az erőművet pedig a somorjai székhelyű Quatro Group építi fel. Az építkezési engedélyt múlt csütörtökön adta ki a község, amikor Robert Fico is itt járt, a napokban pedig már elkezdődtek a tereprendezési munkálatok.

Az építkezést a kihelyezett információs tábla szerint 2018 júniusában fejezik be, Gódány László egyházkarcsai polgármester elmondása szerint azonban elképzelhető, hogy már az idei év végére, vagy a jövő év elejére felépül az erőmű. A település a megvalósításban partnerként vesz részt.

A kogenerációs erőmű lényege, hogy egyidejűleg termel áramot és hőt, és mindkettőt hasznosítják. A karcsai erőmű esetében földgázból állítják majd elő az energiát, mégpedig 19 MW áramot és hozzávetőlegesen 16 MW hőt.

 „A villamosenergiát és a hőt is az ipari parkban használják majd fel, ami megmarad, azt a további beruházóknak, községeknek, esetleg a környező cégeknek ajánlják fel” – árulta el Gódány. Hozzátette, a beruházás értéke 30 millió euró.

Peter Agner a beruházó nevében elmondta, hogy az erőművel elérik az ipari park energiafüggetlenségét. „Ambícióink nagyok, és meg szeretnénk mutatni, hogy ez mit jelent. Az energetikai függetlenség felemelheti az egész régiót” – szögezte le.

Peter Agner és Gódány László

Kifejtette, hogy

egyelőre egyeztetés kérdése, hogy az energia előállításához szükséges földgázt honnan veszik majd, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy már csatlakoztak a Szlovák Gázművek tranzitvezetékére, amely a parkon keresztülhalad.

Az alapkőletételen a Híd párt csütörtöki járási turnéja részeként részt vett Andrej Hrnčiar, a parlament alelnöke, illetve Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter is. „Tekintettel arra, hogy magam is egy város polgármestere vagyok, tudom, milyen egy települést irányítani. Éppen emiatt értékelem, amit a polgármester és az önkormányzat megtettek ezért a beruházásért, ami példaértékű, és számomra is inspiráló” – fogalmazott Hrnčiar.

Andrej Hrnčiar

Érsek az R7-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatos munkálatok megkezdésére utalva megjegyezte, „ahol nincs út, ott élet sincs”. „Bizonyára a polgármester is könnyebben levegőhöz jut, mivel amikor egy beruházó érkezik, akkor az első kérdése a helyszín megközelíthetőségére vonatkozik” – húzta alá.

Gódány kihangsúlyozta, hogy az ipari parkba érkező cégek nem kapnak állami ösztönző támogatást, és sikerül velük abban is megegyezni, hogy ne minimálbérért foglalkoztassák a dolgozóikat.

„Több külföldi beruházóval tárgyaltunk, feltételként pedig már megszabhatjuk, hogy a bérezés méltó legyen hozzájuk. Versenyképessé tettük az ipari parkot. A minimálbért kínáló cégek, a munkaközvetítők és a külföldi munkaerő idehurcolása is ki van zárva. Igaz, hogy nem nyugati bérekről van szó, de ahogy szűkül a munkapiac, úgy kell, hogy emelkedjenek a bérek itt, az egyházkarcsai ipari parkban is” – figyelmeztetett.

(SzT)

Egyházkarcsára jön a 7days és a Bake Rolls gyártója, 700 embert vesznek fel!

Nagyrészt nőket foglalkoztathat a görög Chipita.

Egyházkarcsára jön a 7days és a Bake Rolls gyártója, 700 embert vesznek fel!
Robert Fico és Gódány László (Fotó: TASR)

Minderről csütörtökön, Robert Fico látogatása alkalmával tájékoztatott Gódány László egyházkarcsai polgármester.

Kifejtette, sikerült megegyezniük a görög élelmiszer-ipari cégről, amely idén ősszel megkezdheti gyártóüzemének építését, mégpedig a KiK tavaly megnyitott logisztikai központja közelében. „2018-ra befejezik, két éven belül pedig már mintegy 700 személyt foglalkoztathatnak a Chipita gyárában, 80%-ban nőket” – jegyezte meg.

Véleménye szerint ez nagyban segíthet azoknak, akiknek a járás- vagy országhatárokon túlra kell utazniuk a munkahelyükre.


Kapcsolódó anyagok:

Fico megtekintette, hogy dolgozik a csallóközi

Fico végigRobogott a Wertheimen (FOTÓK)


Kifejtette, hogy az egyházkarcsai ipari park egyik legnagyobb előnye, hogy az itt munkahelyeket létesítő cégek rendre magasabb béreket kínálnak a régióban működő nagyvállalatoktól. „Sokaknak 350-380 euróért kell utazniuk naponta, itt azonban 500-550 eurót is megkeresik. Amikor pedig ezt megemlítettük a Chipitának, jelezték, hogy náluk ez tovább emelkedhet. Olyan beruházókat várunk az ipari parkunkba, akik a női munkaerőt is nagy számban és jobb bérezési rendszerben tudják foglalkoztatni” – fogalmazott.

A Chipita csaknem 45 éves múltra tekint vissza, chipsek, kekszek, péksütemények gyártásával foglalkozik, emellett a 90-es években kezdte meg ma is legismertebb termékei, a 7days croissant, illetve a Bake Rolls kenyérchips előállítását.

Európában Bulgáriában, Portugáliában, Lengyelországban, Romániában, Törökországban és Oroszországban, emellett Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Malajziában és Indiában rendelkezik gyártóüzemmel, további országokban, többek között Magyarországon és Szlovákiában is pedig kereskedelmi irodával.

A Chipita érkezése mellett Gódány László bejelentette azt is, hogy a csütörtöki nap folyamán adták ki a egy villamoserőmű jogerős építkezési engedélyét.

„Földgázból termel majd 19 megawatt áramot, illetve 16 megawatt hőt, amelyet visszaforgatnak az ipari park egységeibe. Az elkövetkezendő hetekben már megkezdődhetnek a építkezéssel kapcsolatos földmunkák, az erőmű pedig a télre, de legkésőbb jövő tavaszra már működhet” – fejtette ki.

Elárulta azt is, hogy jövőre újabb épülettel bővíti egyházkarcsai logisztikai központját a német KiK, továbbá érkezik négy kisebb beruházó is. Hangsúlyozta, hogy mindemellett épül egy benzinkút, valamint egy szolgáltatásokat nyújtó, többek között éttermet is magába foglaló létesítmény.

„Szükség van minderre, mert napi viszonylatban 80-100 kamion fordul majd meg a parkban. Ezzel együtt nemcsak az ipari park, de a régióbeli beszállítók is folyamatosan munkát kapnak. Mozgásba hoztuk a régiót, a helyi kis- és középvállalkozásokat azáltal, hogy ilyen munkalehetőségek és nagyberuházások jönnek létre” – húzta alá.

(SzT)

Éppen elektronizálják a csallóközi községeket

A települések részéről kötelezően biztosítandó elektronikus szolgáltatásokról tartottak előadást az önkormányzatok munkatársainak

Éppen elektronizálják a csallóközi községeket
Mgr. Michal Belohorec előadása az egyházkarcsai kultúrházban (Fotó: Paraméter)

Egyházkarcsán találkoztak a régió településeinek polgármesterei és hivatali munkatársai a Csallóközi Városok és Falvak Társulása által szervezett szemináriumon. Ravasz Béla, a társulás ügyvezető elnöke a Paraméter kérdésére elmondta, hogy az e-kormányzásról szóló törvény vonatkozó módosítása november 1-jén lépett hatályba, és a jogszabály különböző feladatokat ró a községi hivatalokra.

„Lehetővé kell tenni, hogy az önkormányzatok elektronikusan kommunikálhassanak a lakosokkal, és egyes intézményekkel is. A polgárok számára ez lehetőség, a községi hivatalok számára viszont kötelezettség, hogy ha elektronikus beadvány, kérvény érkezik hozzájuk, akkor azt elektronikus úton válaszolják meg” – jegyezte meg.

A Csallóköz több mint 40 településéről érkezett mintegy 90 polgármester vagy önkormányzati dolgozó számára Mgr. Michal Belohorec lektor tartott előadást ez e-kormányzással kapcsolatos teendőkről, az önkormányzat kötelezettségeiről a központi közigazgatási portállal szemben, a törvényi határidőkről, illetve az elektronikus közigazgatással kapcsolatos biztonságos szolgáltatásokról.

A természetes személyek számára a belügyminisztérium a lakossági jegyzék alapján a Slovensko.sk portálon ingyenes e-mail fiókot tesz elérhetővé, amelynek aktiválása esetén bárkinek lehetősége nyílik, hogy bizonyos hivatali ügyeit elektronikusan intézze.

„A községek részére ez egy új feladat, és fel kell készülniük, hogy be tudják biztosítani, ezért vagyunk ma itt. Az első fázisa már november 1-től zajlik, a többi majd fokozatosan. Most minimálisan a postaládát működőképessé kell tenni, hogy elektronikusan tudjanak fogadni beadványokat. Aztán a jövőben ezt ki kell bővíteni azzal, hogy bármilyen beadvány intézhető legyen elektronikusan, megkönnyítve a lakosok számára az ügyintézést” – fejtette ki Ravasz Béla.

(para)

Újabb kincseket találtak Pinkekarcsán

Múlt hét hétfőn tette a bejelentést egy pinkekarcsai házaspár, miszerint több száz ezüst érmét találtak kertjükben. A pénzre ásás közben bukkantak rá, a földtől alig 40 centiméterre.

Újabb kincseket találtak Pinkekarcsán
Fotók: Csallóközi Múzeum

A régi cserépedényben 312 darab 17. századi ezüstpénzt találtak. Az érmék nagyon jó állapotban kerültek elő. A házaspár bejelentése után a falu vezetősége értesítette a régészeket, majd a Nagyszombati Kerületi Műemlékvédelmi Hivatalt, tudtuk meg Gódány Lászlótól, Egyházkarcsa polgármesterétől.

Ahogyan azt korábban írtuk, a Csallóközi Múzeum szakembereinek elmondása alapján ehhez hasonló régészeti leletet itt a Csallóközben eddig még nem találtak. „Az érmék az 1600-as évekből származnak. Ritkaság, hogy ennyi idő elteltével, ilyen jó állapotban kerül elő valami. E kincsek minden tekintetben egyedinek mondhatóak, s ehhez hasonlóra még nem leltünk a Csallóközben“ - mondták a múzeum szakemberei.

Az udvarban, ahol a pénzt találták, azóta is ásatások folynak. Hétfőn a régészek további 17 érmét találtak, s a detektor még mindig észlel valamit a földben, így a munkálatokat egyelőre nem fejezték be - értesültünk Gódány Lászlótól.

(SzC/para)

Őszre felépülhet a DSK Logistik egyházkarcsai központja

A német-osztrák hátterű logisztikai vállalat alapkövét hétfőn délelőtt rakták le az egyházkarcsai egyes számú ipari parkban.

Őszre felépülhet a DSK Logistik egyházkarcsai központja
Paraméter-felvétel

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a szlovákiai székhelyű DSK Logistik anyavállalata a cégjegyzék szerint az ausztriai mödlingi székhellyel rendelkező Consot Unternehmensbeteiligungs GmbH. Egyházkarcsai logisztikai központjuk elsősorban textiláru és cipő disztribúciójára szolgál majd.

„Ezekben a nehéz időkben, amikor rengeteg ember keres munkát, újra sikerült az első számú ipari parkba beruházót hoznunk, és nem is egyet. A DSK Logistik mellett a Quatro Group is megkezdi tevékenységét, 19 MW energiát állít majd elő földgázból, amit az ipari parkban és a környező üzemekben fognak hasznosítani” – hangsúlyozta Gódány László, a község polgármestere.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedben olyan világszínvonalú cégek telepedtek le az egyházkarcsai ipari parkokban, mint például a páncélszekrények és egyéb biztonsági berendezések, illetve acélkonstrukciók gyártásával foglalkozó Wertheim, továbbá a felvonókat építő Schindler. Kifejtette, hogy a fent említetteken kívül a Wertheim is bővítésre készül: terveik szerint egy négyezer négyzetméteres alapterületű szerelőcsarnokot építhetnek fel a közeljövőben.

Gódány korábbi megkeresésünkre már elmondta, hogy a szlovák kormány már 500 ezer euróval támogatta az ipari park infrastruktúrájának kiépítését, ugyanakkor megjegyezte, hogy 1,3 millió eurót kitevő dotációs kérelmük fennmaradó részére is szükség lesz a befejezéséhez.

Renáta Zmajkovičová parlamenti képviselő, a Smer kerületi elnöke egy nagyon fontos beruházásnak nevezte a mostanit. „Mindannyiunknak ugyanaz a célja, mégpedig a dinamikus gazdaság. Bízom abban, hogy az ipari parkban a jövőben ennek a beruházásnak köszönhetően további 700-800 ember kap majd munkát" - jegyezte meg.

Előremutatónak nevezte a község által képviselt irányt a beruházást támogató gazdasági minisztérium alá tartozó MH Invest nevű társaság igazgatója, Roman Kováč. „Az infrastruktúra kiépítése szakaszokra bomlik az megépítéséhez szükséges pénzeszközök miatt, de úgy gondolom, hogy a további szakasz ugyancsak befejeződik, amikorra szükség lesz rá” – utalta arra, hogy a kormány további forrásokat biztosíthat rá a jövőben.

Andreas Liebsch, a DSK Logistik ügyvezetője két okot említett, amiért ezt a térséget választották Csehország vagy Magyarország helyett, ami szintén versenyben volt. „Az egyik ok a gyors és hatékony közigazgatás a község részéről, a másik pedig az, hogy amire kezet adunk, az úgy is lesz, az adott szó sokat ér. Büszkék vagyunk arra, hogy csehországi és magyarországi helyszínek mellett végül Egyházkarcsa mellett döntöttünk” – szögezte le.

Emlékeztetett, hogy a tavalyi egyeztetések után a projektdokumentáció elkészülésével az év végén kapták meg a területi végzést a községtől, most pedig az építkezési engedélyt.

„Az elkövetkezendő hónapban nekifoghatunk az építkezésnek, ami magába foglal 27 ezer négyzetméternyi raktárhelyiséget, valamint további ezer négyzetméternyi iroda- és szociális helyiséget. Az első szakasz végeztével 200 munkahely létesül, de már egyezség született a következő szakaszban megvalósuló beruházásról is, ami további mintegy 20 ezer négyzetméternyi területet és legalább 400 munkahely megteremtésének lehetőségét foglalja magába” – fogalmazott.

Pozitívan nyilatkozott a beruházásról Ivan Rod, a Wertheim igazgatója, és értékelte azt Bereczk Oszkár, a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának elnöke is.

A több mint egy évtizede létrejött három egyházkarcsai ipari parkban letelepedett cégek összesen mintegy 1700 személyt foglalkoztatnak, közülük a két legnagyobbnak, a felvonókat gyártó Schindlernek és a biztonsági berendezésekkel és acélkonstrukciókkal foglalkozó Wertheimnek összesen 1400 alkalmazottja van.

-para-

IDŐJÁRÁS: Felhők jönnek, hideg nem

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése hétfő éjszakára és keddre.

Aktuális
Ma
csütörtök
péntek
POZSONY
12 °C
19 °C / 8 °C
19 °C / 10°C
20 °C / 7 °C
DUNASZERDAHELY
11 °C
21 °C / 8 °C
21 °C / 9°C
21 °C / 7 °C
KOMÁROM
13 °C
21 °C / 9 °C
21 °C / 7°C
21 °C / 5 °C
PÁRKÁNY
13 °C
20 °C / 7 °C
21 °C / 7°C
20 °C / 7 °C