Egyházkarcsára jön a 7days és a Bake Rolls gyártója, 700 embert vesznek fel!

2017. április 21. - 09:36 | Régió

Nagyrészt nőket foglalkoztathat a görög Chipita.

Egyházkarcsára jön a 7days és a Bake Rolls gyártója, 700 embert vesznek fel!
Robert Fico és Gódány László (Fotó: TASR)

Minderről csütörtökön, Robert Fico látogatása alkalmával tájékoztatott Gódány László egyházkarcsai polgármester.

Kifejtette, sikerült megegyezniük a görög élelmiszer-ipari cégről, amely idén ősszel megkezdheti gyártóüzemének építését, mégpedig a KiK tavaly megnyitott logisztikai központja közelében. „2018-ra befejezik, két éven belül pedig már mintegy 700 személyt foglalkoztathatnak a Chipita gyárában, 80%-ban nőket” – jegyezte meg.

Véleménye szerint ez nagyban segíthet azoknak, akiknek a járás- vagy országhatárokon túlra kell utazniuk a munkahelyükre.


Kapcsolódó anyagok:

Fico megtekintette, hogy dolgozik a csallóközi

Fico végigRobogott a Wertheimen (FOTÓK)


Kifejtette, hogy az egyházkarcsai ipari park egyik legnagyobb előnye, hogy az itt munkahelyeket létesítő cégek rendre magasabb béreket kínálnak a régióban működő nagyvállalatoktól. „Sokaknak 350-380 euróért kell utazniuk naponta, itt azonban 500-550 eurót is megkeresik. Amikor pedig ezt megemlítettük a Chipitának, jelezték, hogy náluk ez tovább emelkedhet. Olyan beruházókat várunk az ipari parkunkba, akik a női munkaerőt is nagy számban és jobb bérezési rendszerben tudják foglalkoztatni” – fogalmazott.

A Chipita csaknem 45 éves múltra tekint vissza, chipsek, kekszek, péksütemények gyártásával foglalkozik, emellett a 90-es években kezdte meg ma is legismertebb termékei, a 7days croissant, illetve a Bake Rolls kenyérchips előállítását.

Európában Bulgáriában, Portugáliában, Lengyelországban, Romániában, Törökországban és Oroszországban, emellett Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Malajziában és Indiában rendelkezik gyártóüzemmel, további országokban, többek között Magyarországon és Szlovákiában is pedig kereskedelmi irodával.

A Chipita érkezése mellett Gódány László bejelentette azt is, hogy a csütörtöki nap folyamán adták ki a egy villamoserőmű jogerős építkezési engedélyét.

„Földgázból termel majd 19 megawatt áramot, illetve 16 megawatt hőt, amelyet visszaforgatnak az ipari park egységeibe. Az elkövetkezendő hetekben már megkezdődhetnek a építkezéssel kapcsolatos földmunkák, az erőmű pedig a télre, de legkésőbb jövő tavaszra már működhet” – fejtette ki.

Elárulta azt is, hogy jövőre újabb épülettel bővíti egyházkarcsai logisztikai központját a német KiK, továbbá érkezik négy kisebb beruházó is. Hangsúlyozta, hogy mindemellett épül egy benzinkút, valamint egy szolgáltatásokat nyújtó, többek között éttermet is magába foglaló létesítmény.

„Szükség van minderre, mert napi viszonylatban 80-100 kamion fordul majd meg a parkban. Ezzel együtt nemcsak az ipari park, de a régióbeli beszállítók is folyamatosan munkát kapnak. Mozgásba hoztuk a régiót, a helyi kis- és középvállalkozásokat azáltal, hogy ilyen munkalehetőségek és nagyberuházások jönnek létre” – húzta alá.

(SzT)