Egyik napról a másikra lezárták a Cséfát Egyházgellével összekötő felüljárót, életveszélyes körülmények közt kénytelenek közlekedni a gyalogosok

2022. november 10. - 19:23 | Régió

Az R7-est építő D4R7 Construction múlt héten pénteken lezárta az Egyházgellét a településhez tartozó Cséfával összekötő gyalogos és kerékpáros felüljárót. A község szerint a cég azért folyamodott ehhez a lépéshez, mert az önkormányzat konkrét hiányosságok miatt nem volt hajlandó fenntartásba venni az útszakaszt. A polgármester zsarolásról beszél, a gyalogosok számára ugyanis nem biztosítottak alternatív megoldást, így kénytelenek meglehetősen veszélyes körülmények közt közlekedni.

Egyik napról a másikra lezárták a Cséfát Egyházgellével összekötő felüljárót, életveszélyes körülmények közt kénytelenek közlekedni a gyalogosok
Fotók: Facebook - Gelle Község (További képekért kattints a fotóra!)

A felüljáró a gyalogosok és a kerékpárosok számára hivatott biztosítani az átjutást Cséfáról Egyházgellébe, illetve vissza, múlt hét pénteken azonban óriási betontömbök és lezárást jelző szalagok kerültek ki a felüljáró lábához. A gyalogosok azóta egy forgalmas útszakaszon, és az ott lévő körforgalmon kénytelenek átjutni, ha Gellében van intéznivalójuk, közel sem biztonságos körülmények közt.

Mint kiderült, a felüljárót az R7-est építő D4R7 Construction zárta le, miután a község nem volt hajlandó fenntartásba venni az útszakaszt.

„Községünk nem hajlandó gondozásába és fenntartásába venni egy olyan létesítményt, amely az R7-gyorsforgalmi út tartozéka, s melynek fenntartására a község sem anyagi, sem műszaki fedezettel nem rendelkezik. Nem hajlandó gondozásába venni a körforgalom megvilágítását, mely megyei (állami) úton helyezkedik el. Nem hajlandó átvenni olyan járdát, melynek alapzata nincs ellátva gyomnövények áthatolását meggátoló rétegekkel, s melyről a kivitelezőnek többnapos munkával már többször is el kellett távolíttatni az ott kinövő gyomnövényzetet” – olvasható Egyházgelle község állásfoglalása a kialakult helyzettel kapcsolatban a közösségi oldalon.

Egyházgelle polgármestere, Iván Lajos érdeklődésünkre közölte, ahelyett, hogy a D4R7 hajlandó lett volna tárgyalóasztalhoz ülni velük, és közös megoldást keresni a problémára, telefonon értesítették, hogy – a minisztérium állítólagos beleegyezésével – lezárják a felüljárót. Állítása szerint sem írásos értesítést, sem a minisztériumi engedélyt nem kapták meg, arról nem is beszélve, hogy alternatív megoldást sem biztosítottak a gyalogosoknak a biztonságos közlekedésre.

A polgármester kifejtette, az önkormányzat sem megfelelő technikai felszereléssel, a mostani nehéz helyzetben pedig kellő anyagi fedezettel sem rendelkezik, hogy karban tudják tartani a 8-9 méter magas töltést.

„Erre az volt a válasz, hogy maguk akarták ezt. Mi csak azt akartuk, aminek abszolút természetesnek kellett volna, hogy legyen” – húzta alá a polgármester, hozzátéve, elképzelhetetlen lett volna, hogy a gyalogosok – különös tekintettel az iskolásokra – azon az úton járjanak át Gellébe, amelyen az autósok is közlekednek.

Iván Lajos elmondta, miután a cég elküldte a protokollt, amelybe fel lehetett tüntetni az esetleges hiányosságokat, használatra átvették a szakaszt. „Elismerjük, hogy a kivitelező mindent a műszaki rajzok szerint végzett el, de nem vesszük át magát a felüljárót, mint az utat, mert ha azt átvesszük, akkor azt a töltésekkel együtt vesszük át. Aztán át kellene venni a jelenlegi körforgalom megvilágítását, ahol 16 magas teljesítményű lámpa van. Ezt miért vegye át a község, ha ez egy állami úton van?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, volt már fordított helyzet, amikor az önkormányzat kérte az államot hasonló helyzetben, de akkor elutasító választ kaptak, mondván, hogy annak a szakasznak a község a fenntartója.

„Nem akartam átvenni a járdát sem, ami a faluból vezet ki a 63-as főúton lévő két buszmegállóhoz. Bár lerakták térkővel, ott viszont feljön a gyom, már harmadszor takaríttatták ki vendégmunkásokkal, többnapos munkával, mert egy begyomosodott járda lett belőle”

– jegyezte meg, mondván, azt sem helyeselték, hogy lerövidítették a csárda előtti járdát, ami korábban egészen a csárda parkolójáig vezetett, ezáltal a közlekedés is veszélyesebb lett.

Iván Lajos elmondta, volt a járási hivatal közlekedési osztályán, ahol azt a választ kapta, hogy mivel községi útról van szó, nincs mit tenni. „Voltam a közlekedésrendészeten is, de egyelőre csak szóban tájékozódni, hogy milyen lépéseket kell tennem. Elküldünk egy beadványt, amelyben bejelentjük, hogy lehetetlenné tették a falurészünkben a gyalogosok és a kerékpárosok átkelését a lakosok számára anélkül, hogy valami pótmegoldást biztosítottak volna” – mondta, megjegyezve, hogy az ügyészséget is értesítették a történtekről.

A polgármester kifejtette, tisztában vannak vele, hogy át fog kelleni venniünk a szakaszt, mert pereskedni nem akarnak, de próbálnak megoldást találni a meglévő problémákra. Ilyen lehetne például egy minisztériumi támogatás, amelyből biztosítani tudnák a karbantartáshoz szükséges speciális felszerelést.

A kialakult helyzet kapcsán érdeklődtünk az R7-est építő D4R7 Construction vállalatnál, valamint a közlekedésügyi minisztériumnál is, miben látják a megoldást, illetve mi lenne számukra az elfogadható alternatíva – amint választ kapunk, közöljük.

Iván Lajos szerint a mostani helyzet egy pofon számukra és bosszantja őket, hogy a dolgok idáig húzódnak, miközben a veszélyes közlekedés által emberek egészsége és élete foroghat kockán.


(fl)