Egyiptom Guiness rekordot állítana fel a leghosszabb böjti vacsoraasztallal

Egyiptom a leghosszabb böjti vacsoraasztallal szeretne bekerülni a Guiness Rekordok Könyvébe: a 3,1 kilométer hosszú asztalnál becslések szerint hétezren fogyasztották el az iftár-lakomát helyi idő szerint szombat este a Kairótól keletre fekvő, újonnan létrehozott közigazgatási fővárosban.

A böjt megtörését jelképező vacsorán különféle társadalmi rétegek tagjai vettek részt a szervezők szerint. Ahmed Mekaled, a Guiness World Records egyik képviselője elmondta: egyelőre ellenőrzik, hogy sikerült-e rekordot felállítani.

A muszlimok böjti hónapja, a ramadán május 6-án kezdődött. Ezalatt a hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól és a nemi kapcsolattól. A ramadán a testi-lelki megtisztulást szolgálja.

Az új közigazgatási főváros alapjait Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök kezdeményezésére rakták le 2015-ben, hogy tehermentesítsék a zsúfolt Kairót, ahol körülbelül 9 millió ember él.

Egyiptomban idén már megdőlt egy világrekord: május 15-én a Nílus fölött megnyitották a világ legszélesebb függőhídját. A 67,3 méter széles hídon mindkét irányban hat sávon haladhat a forgalom.


(MTI)