Egymás után mérgezik meg Moszkva ellenfeleit, erre Putyinék meg úgy vádaskodnak, mintha be lennének tépve

2020. november 12. - 13:42 | Külföld

Válaszszankciókat vezet be a Navalnij-üggyel kapcsolatban Oroszország a német vezetés szerveinek képviselői ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában orosz sajtóorgánumoknak nyilatkozva.

 

Egymás után mérgezik meg Moszkva ellenfeleit, erre Putyinék meg úgy vádaskodnak, mintha be lennének tépve
Fotó: TASR/AP

Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy Moszkva hamarosan értesíti "partnereit" a döntésről. Mint mondta, az orosz fél nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vagy Németországban vagy azon a repülőgépen mérgezték meg, amellyel Omszkból berlini gyógykezelésre szállították.

Az Európai Unió tiltott vegyifegyver-használat miatt korlátozóintézkedéseket vezetett be hat ember és egy szervezet ellen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében - közölte az Európai Unió Tanácsa október közepén. Aznap már reagált is Moszkva, mondván Oroszország válaszolni fog az Európai Unió által a Navalnij-ügy miatt bevezetett szankciókra - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak. A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány a vizsgálati eredmények alapján úgy fogalmazott, hogy Navalnij ellen mérgezéses támadást hajtottak végre hazájában.

Két évvel ezelőtt Angliában is bevetették a novicsokot két orosz állampolgár - Szergej Szkripal és a lánya - ellen. A katonai idegméreg-hatóanyaggal 2018 márciusában elkövetett merényletkísérletet Szkripalék túlélték. Pár hónappal később azonban két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, a háromgyerekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által elhajított parfümös fiolát. Rowley hosszas kezelés után felépült, Dawn Sturgess azonban tavaly júliusban meghalt a kórházban. Az oroszok szerint mindkét mérgezés nyugati provokáció.

(MTI/para)