Egymást rakétázza továbbra is Izrael és a palesztin Hamász, gyerekek is meghaltak

2021. május 15. - 07:50 | Külföld

Szombatra virradó éjjel is folytatódtak a harci cselekmények Izrael és a palesztin dzsihadista szervezet, a Hamász között: utóbbi rakétákkal támadta Izraelt, Izrael pedig légi csapásokat mért a Hamász állásaira.

Egymást rakétázza továbbra is Izrael és a palesztin Hamász, gyerekek is meghaltak
A Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták pusztítása (Fotó: AP/TASR)

Palesztin orvosok közlése szerint legalább négy ember életét vesztette a légi támadásokban a Gázai övezet északi részén. Helyi lakosok elmondása szerint Izrael a tengerről naszádokról is lőtte a területet, ám ezek közül egyetlen lövedék sem csapódott az övezetbe. Ugyancsak palesztin közlés szerint az izraeli légierő romba döntött egy mecsetet.

Mindeközben Izrael két déli nagyvárosában meg-megszólaltak a légiveszélyre figyelmeztető szirénák rakétatámadások miatt, amelyeket a Hamász magára vállalt.

A konfliktus e hét hétfőn csapott át fegyveres összetűzésbe. Palesztin oldalon már 132 a halálos áldozatok száma, közülük 32 gyermek és 21 nő. Az izraeli támadásoknak - palesztin orvosok közlése szerint - csaknem ezer sebesültje is van.

Izraeli részről nyolc halálos áldozatról - köztük két gyerekről - számoltak be szombat hajnalig.

Marokkó segélyt küld a palesztinoknak

Marokkó 40 tonna segélyszállítmányt küld a palesztinoknak az Izraellel kirobbant harcok miatt - adta hírül pénteken a marokkói külügyminisztérium.

A szállítmány légi úton érkezik majd Ciszjordániába és a Gázai övezetbe, katonai repülők viszik. Tartalma élelmiszer, gyógyszer és takaró. A segélyezést marokkó királya, VI. Mohamed rendelte el.

A külügyminisztériumi közleményben Marokkó tudatta, hogy elítéli az erőszakos cselekményeket az Izrael által elfoglalt palesztin területeken, és továbbra is támogatja az izraeli-palesztin konfliktus megoldásaként a két állam elképzelést.

Marokkó tavaly decemberben rendezte viszonyát Izraellel, ismét felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal kötött alku részeként, amelynek keretében Washington elismerte Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett.

(MTI)