Egymillió euró jár a nagymácsédi gyilkosság nyomravezetőjének! (frissítve)

A kormány egymillió euró nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki segít leleplezni Ján Kuciak újságíró és élettársa gyilkosát, a legfőbb ügyész kilátásba helyezte, hogy elszabadítja a poklot.

Egymillió euró jár a nagymácsédi gyilkosság nyomravezetőjének! (frissítve)
Fotók: Barak Dávid / Paraméter

A belügyminisztérium teszi közzé a telefonszámot, amelyen anonim bejelentéseket is fogadnak.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy aki bármilyen információval rendelkezik, ami összefügghet Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával, jelentkezzen a 158-as segélyhívón vagy a +421 915 967 793-as telefonszámon.

"Elsőrendű feladatunk a gyilkosok kézre kerítése, azután beszélhetünk lehetséges indítékokról és arról, mi történhetett" - jelentette ki Robert Fico hétfőn, megismételve, hogy amennyiben az Aktuality.sk újságírójának meggyilkolásához köze van az általa végzett munkának, az a demokrácia és a sajtószabadság elleni súlyos támadásként értelmezendő.

Fotó: TASR

Robert Fico jelezte, a Legfőbb Ügyészség különleges figyelmet szentel az ügynek. "Mivel minden valószínűség szerint előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságról van szó, ezt az ügyet a Speciális Ügyészség legtapasztaltabb ügyészei követik majd figyelemmel. Szintén megegyeztünk arról, hogy egy speciális csapat jön létre, melyben a főügyészség és a speciális ügyészség, a rendőrkapitányság, a belügyminisztérium és a szlovák titkosszolgálat megbízottjai" - fejtette ki.

Arról is beszélt, hogy a szokásosnál részletesebben tájékoztatják majd az ügyben az Aktuality.sk munkatársait, "ezzel biztosítandó az átláthatóságot és a nyitottságot". Felszólította az ellenzéket, hogy ne éljen vissza hiénaként ezzel az üggyel.

Jaromír Čižnár szerint ha a munkája miatt kellett meghalnia Ján Kuciaknak, elszabadítja a poklot.

A legfőbb ügyész úgy véli, ha bebizonyosodik, hogy a gyilkosság összefüggésbe hozható a lelőtt újságíró munkásságával, akkor többé nem beszélhetünk arról, hogy Szlovákia demokratikus jogállam. 

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány jelezte, hogy Ján Kuciak Marián Kočner ellen fenyegetés ügyében tavaly tett feljelentését azzal zárták le, hogy nem történt bűncselekmény, de még csak szabálysértés sem.

Kočner azt követően fenyegette meg Kuciakot, hogy ő az egyik cikke kapcsán újságíróként olyan kérdéssel fordult hozzá, hogy azért szabadul-e meg az egyik ingatlanától, mert a rendőrség nyomozást indított ellene. Kočner Kuciak közlése szerint azt válaszolta neki, hogy "különös figyelmet szentel majd a családjára, hogy besározza őket".

Robert Kaliňák arról számolt be, hogy sokkolta, ami történt, éppen ezért a reggeli óráktól mozgósítottak minden egységet kerületi és országos szinten, hogy kapcsolódjanak be a brutális gyilkosság felderítésébe.

A gyilkosság Kaliňák elmondása szerint nem tegnap történt, hanem valamivel korábban, ami tovább nehezíti a felderítését.

Az Aktuality.sk portál fiatal tényfeltáró újságíróját, Ján Kuciakot és élettársát vasárnap este találták holtan nagymácsédi családi házukban. A fiatal nő édesanyja értesítette a rendőrséget, mivel nem tudott kapcsolatba lépni lányával. A rendőrök, miután a helyszínre értek, az ablakon keresztül látták, hogy valaki a földön fekszik. Miután a tűzoltók segítségével bejutottak, megtalálták a két holttestet. 
Ján Kuciak az Aktuality.sk-nál számos kényes ügyről írt, melyről részletesebben ITT olvashat.

Kapcsolódó anyagaink:
 
KOMMENTÁR: A tömegbe lőtt az oknyomozó újságíró gyilkosa!
FOTÓK: Kettős gyilkosság történt Nagymácsédon, végeztek egy újságíróval és a párjával
BRUTÁLIS GYILKOSSÁG: Egy-egy lövéssel végeztek a nagymácsédi újságíróval és párjával
Adócsalási ügyekről, Smer-közeli figurákról, Kočnerről írt a Nagymácsédon meggyilkolt újságíró
Egy fiatal oknyomozó újságírót és párját lőtték agyon egy nagymácsédi családi házban!
Így reagált a politika Ján Kuciak halálára

(TASR)