Egymillió euróból újulhat meg a nagymegyeri rendelőintézet

2019. december 11. - 11:55 | Régió

Még nem ma, és nem is holnap, most csak a projekttervezet benyújtására kerül sor. Mostantól számítva Holényi Gergő polgármester szerint nagyjából kettő, de legfeljebb kettő és fél év múlva készülhet el, amennyiben az igényelt összeget jóváhagyják.

Egymillió euróból újulhat meg a nagymegyeri rendelőintézet
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

A projekttervezetet az Integrált regionális Operatív Program keretén belül nyújtják be integrált egészségügyi ellátási központ létesítésére. A projekttervezet szerint 2020-ban és 2021-ben zajlana a felújítás, és 2022-ben minden igényt kielégítve kezdhetné meg működését a felújított rendelőintézet. Ennek kapcsán levélben szólította meg Nagymegyer városa a környék egészségügyi szolgáltatóit, melyben együttműködésüket kérte, illetve azt, hogy jelezzék, ha részt vennének a pályázatban.

„A modern egészségügy városunkban a szívügyem! Az össztámogatás, amit igényelhetünk, 1,05 millió euró. A poliklinika hőszigetelése és belső-külső felújítása hozzávetőlegesen 800 ezer eurót tesz ki, viszont a régi projekt nem számolt a kanalizáció felújításával” – fogalmazott Holényi.

Az összeg magába foglalja az említett belső-külső felújításon kívül az akadálymentesítést, egészségügyi eszközök és berendezések vásárlását, információs technológiai eszközök vásárlását.

Volt ez ügyben egy régi projekt, melyet még az előző városvezetés készíttetett, akkor viszont a rendelőintézetben tevékenykedő orvosok nem írták alá az ezzel kapcsolatos előszerződéseket. "A rekonstrukciós munkálatok idejére ugyanis az orvosoknak értelemszerűen ki kell költözniük az épületből, vagy olyan megoldást kell előkészítenünk, amivel bebiztosíthatjuk az épületen belül az itt működő betegellátás folyamatosságát, a felújítás ideje alatt is. Az előző vezetőség ebben korábban három orvossal nem tudott megegyezni" - húzta alá a polgármester.

„Többükkel beszéltem, és biztosítottam őket arról, hogy mind az orvosok, mind a betegek komfortérzetét szeretnénk növelni, és olyan teret biztosítani, ami méltó hozzájuk, ehhez viszont nekik is hozzá kell járulniuk” – tette hozzá.

Jelenleg a polgármester közlése szerint 18 orvos rendel az épületben, köztük van két körzeti és két gyerekorvos, valamint szakorvosok.

„Egy ilyen projektnél a legnehezebb elhelyezni az orvosokat, mert nyilvánvalóan víz és villany nélkül, porban nem praktizálhatnak. A város feladata lesz, hogy megfelelő helyiségeket találjon erre a célra” – húzta alá.

Kifejtette, hogy Nagymegyeren kívül még 28 000 ember tartozik a nagymegyeri poliklinika vonzáskörzetébe, valamint évente 700 000 ember látogat el a város termálfürdőjébe. "Felelőségünk 21. századi járóbetegellátást biztosítani ezeknek az embereknek" - szögezte le.

A korábban elkészített projektnél mindemellett észrevették, hogy nem számolt egy fontos tényezővel, a már fent is említett kanalizációval. „Ez a poliklinika Achilles-ina, mert mióta megépült, gond volt vele, és ez az elmúlt 30 évben csak tetőződött. Október folyamán felmérettük, és kiderült, hogy nemcsak a poliklinika, de a környék kanalizációja, csőrendszere is cserére szorul. Mivel hiába újítjuk fel az épületet, ha továbbra is úszni fog a pince, ahol további ezer négyzetméter rendelkezésre állna” – szögezte le Holényi.

A projektet a tervek szerint még az év végéig benyújtják.

(SzT)