Egymilliónál is több iráni vált munkanélkülivé az internet korlátozása miatt

2022. szeptember 29. - 21:54 | Külföld

Egymilliónál is több iráni vált munkanélkülivé az internet korlátozása miatt, amelyet az országos tüntetések nyomán rendelt el a teheráni vezetés - közölte csütörtökön az iráni internetes vállalkozások egyesülete.

Egymilliónál is több iráni vált munkanélkülivé az internet korlátozása miatt
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

"Az internetes cenzúra szinte minden online üzletet érint, csak az Instagram közösségi portál letiltása az utóbbi napokban 400 ezer online vállalkozást bénított meg, és több mint egymillió ember vált munkanélkülivé"

- ismertette az egyesület, amelyet a Habarfúri hírportál idézett.

Az egyesület hangsúlyozta, hogy a korlátozásokat és letiltásokat elrendelő hatóságok viselik a felelősséget az online ágazatot ért szörnyű következményekért. Az intézkedések ráadásul ahhoz vezethetnek, hogy hamarosan még több képzett munkavállaló fogja elhagyni az országot.

Iránban a múlt héten jelentősen korlátozták az internethozzáférést és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat az erkölcsrendészeti őrizet után elhunyt 22 éves Mahsza Amini halála nyomán kitört tömeges tiltakozási hullám miatt. A mobilhálózatok alig működnek. A hatóságok ezzel a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják megnehezíteni, valamint azt, hogy videókat osszanak meg a közösségi médiában. Isza Zarepur kommunikációs miniszter ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy a korlátozások addig maradnak hatályban, amíg szükséges.

A letiltott alkalmazások között van az Instagram és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás, amelyek egyébként fontos szerepet játszanak a helyi online kereskedelemben nagyjából tízmillió iráni számára. Az Instagram sokak számára egyfajta reklámfelületként szolgált, míg a WhatsAppot kommunikációra és fizetések lebonyolítására használták. Sajtójelentések szerint az ágazat milliós veszteségeket szenvedett el.

(MTI)

Címkék: Mahsza Amini, Irán