Egynyelvűek maradnak a komáromi városrészek?

2010. június 24. - 17:51 | Régió
A komáromi városvezetés már több mint egy éve kérvényt nyújtott be az illetékes hivatalokhoz az egyes városrészek magyar nyelven történő megnevezésével kapcsolatban. Konkrétan Őrsújfaluról, Pálmajorról, Gadócról, Cserhátról, Gyulamajorról, Kabátfaluról, Lándorról, Nagyharcsásról és Kis-Izsáról van szó. Az üggyel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről ma Kovács Péter, a városi hivatal vezetője tájékoztatott.

Hogy a lényeggel kezdjük: egyelőre semmi nem történt. Pontosabban csak annyi, hogy a kérvényt az útkarbantartó vállalat a rendőrséghez továbbította, amely a nevezett városrészek státusánál fogva egyszerre három szinten (megyei, körzeti, járási) kompetens az ügyben. Ott mindhárom szinten példás összhangban elutasították, mégpedig az új közlekedési törvény végrehajtó rendelkezéseit tartalmazó 9/2009-es belügyminisztériumi hirdetményre hivatkozva.

Ezzel az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kérvényt csak a szóban forgó törvény módosítása után lehetne kedvezően elbírálni. A komáromiak egyébként már ezt is kezdeményezték a belügyminisztériumnál, és valószínűleg az új parlamentben is kezdeményezni fogják. Egyelőre azonban – hivatalosan – marad a Nová Stráž, a Ďulov Dvor és a többi egynyelvű megnevezés.

Vas Gyula