Egyperces néma csenddel emlékeztek a pozsonyi baleset áldozataira a két egyetemen és a parlamentben is

2022. október 4. - 12:49 | Belföld

Egyperces csenddel tisztelegtek kedden 9 órakor a Zoch utcai buszmegállóban történt tragikus közlekedési balesetben elhunyt diákok emléke előtt a pozsonyi Comenius Egyetem és a Szlovák Műszaki Egyetem Informatikai és Információs Technológiai Karának épületében.

Egyperces néma csenddel emlékeztek a pozsonyi baleset áldozataira a két egyetemen és a parlamentben is
Fotó: Rendőrség (Facebook)

A baleset három áldozata a legnagyobb szlovákiai egyetem hallgatója volt. Életét vesztette a FIIT STU két elsőéves hallgatója is.

„Közösségünket, és az egész társadalmat megrázta ez a tragédia, az, hogy egy olyan személy arroganciája miatt kellett meghalniuk, aki nem tartotta tiszteletben a tisztesség, az etika és az erkölcs normáit. De nem a mi dolgunk, hogy elítéljük, kérem, ezt hagyjuk meg az állami hatóságoknak" - fogalmazott Ivan Kotuliak, a FIIT STU dékánja. A dékán hozzátette, szeretné, ha ez a tragikus esemény mindannyiunkat arra emlékeztetne, milyen törékeny és értékes az életünk.

A parlamenti képviselők a kedd reggeli szavazás előtt ugyancsak egyperces néma csenddel adóztak a vasárnapi tragikus baleset áldozatai emlékének. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke a parlament nevében részvétét és együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak és szeretteinek.

Hétfőn Eduard Heger miniszterelnök és Boris Kollár, a parlament elnöke is lerótta kegyeletét az elhunyt diákok emléke előtt. A miniszterelnök kedden a FIIT épületében emlékezett meg a közlekedési baleset áldozatairól és aláírta a részvétnyilvánító könyveket.

Mindkét egyetem épületére kitűzték a fekete zászlót. A részvétnyilvánító könyveket a Šafárik téri épület aulájában lehet aláírni csütörtök (október 6.) délig, ezt követően elküldik őket az elhunytak családjának.

Pozsony belvárosában vasárnap éjjel a buszmegállóban várakozó emberek közé hajtott egy ittas sofőr. A balesetben öten meghaltak és többen megsérültek. Juraj Rybanský, a pozsonyi STU szóvivője a TASR-nek megerősítette, hogy az egyetem két hallgatóját kórházban ápolják, állapotuk válságos.


(TASR)