Egyre biztosabb, hogy holnap is munkába mennek az orvosok, a kormány már elfogadta a memorandumot

2022. november 30. - 15:44 | Belföld

A LOZ nyolcpontos követeléséből 33 oldalas memorandum született, igaz, mellékletekkel. A dokumentumot kormányfő és az egészségügyi miniszter ma írja alá az LOZ képviselőivel. Közben a parlament hamarosan elfogadja a kórházi orvosok bérének emelését biztosító jogszabályt. Egyre biztosabb, hogy holnap is munkába mennek azok az orvosok, akik szeptemberben tiltakozásképpen beadták felmondásukat.

Egyre biztosabb, hogy holnap is munkába mennek az orvosok, a kormány már elfogadta a memorandumot
Fotó: TASR

A kormány mai ülésén elfogadta azt a memorandumot, aminek az aláírása lehetővé teszi, hogy az Orvosszakszervezet (LOZ) által szervezett orvosok visszavonják felmondásaikat. A nyolcpontos követelésből 33 oldalas dokumentum született, igaz a mellékletekkel együtt, a memorandum ugyanis tartalmazza például a béremelést elrendelő törvény tervezetét, vagy az új munkaszerződés tervezetét a felmondott orvosokkal.

Egyre biztosabb, hogy holnap is munkába mennek az a több mint 2100 orvos, aki szeptemberben a LOZ követeléseinek alátámasztása érdekében beadta felmondását.

A dokumentumot (a cikkünk alatt megtalálálható) Eduard Heger kormányfő, Peter Visolajský, a LOZ elnöke és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter írja majd alá, a kormányhivatal tájékoztatása szerint ma délután (kedden) 15.30 után.

A memorandum tartalmazza az orvosok bérének emeléséről született megállapodást is, ennek értelmében 2023. január 1-től kezdő orvosok fizetése az átlagbér 1,5-szöröse lesz, amihez minden év gyakorlat után az átlagbér 0,015-szörösét kapják kiegészítésképpen. A szakvizsgával rendelkező orvosok az átlagbér 2,5-szörösét kapják majd január 1-től, amihez minden év gyakorlat után az átlagkereset 0,025-szöröse jár majd, 2025. január egytől ez a szorzó 0,03-ra emelkedik.

A parlament várhatóan este ötkor szavaz a béremelést biztosító törvényről.

- lpj -


Letölthető dokumentumok:
memorandum-kormany-loz.pdf