Egyre csak fokozódnak a támadások a rendőrséggel szemben, és ebből a belügyminiszternek már nagyon elege van

2021. július 27. - 07:21 | Belföld

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter tiszteletben tartja az ellenzéki képviselők azon jogát, hogy javaslatot tegyenek a leváltására. Ugyanakkor elutasítja, hogy megkérdőjelezzék a bűnüldöző szervek munkáját.

Egyre csak fokozódnak a támadások a rendőrséggel szemben, és ebből a belügyminiszternek már nagyon elege van
Fotó: TASR

Szerinte a leváltása mellett szóló érvek között ismét vannak korrupcióval kapcsolatos megalapozatlan vádaskodások, amelyeket a bűnüldöző szervek már korábban lezártak. Ezt a leváltásával kapcsolatban összehívott rendkívüli parlamenti ülés összehívása kapcsán közölte a közösségi oldalán.

„A kormány valamely tagjának a leváltását indítványozni a képviselők legitim joga, és én ezt tiszteletben tartom. Ugyanakkor az, hogy már hónapok óta egyre fokozódó támadásoknak vagyunk tanúi, egyre több az összeesküvés-elmélet és a félretájékoztatás, melyek célja, hogy megkérdőjelezzék a bűnüldöző szervek, a nyomozók, ügyészek és nem utolsó sorban a saját magam munkáját, túllépi a korrekt politikai küzdelem minden határát” – állapította meg Mikulec.

Megjegyezte: az ellenzék azt állítja, hogy le akarja őt váltani, a képviselőik viszont még a saját maguk által kezdeményezett ülésre sem tudnak eljönni. Egyúttal rámutatott Robert Fico, a Smer-SD elnökével kapcsolatban felmerülő korrupciós gyanúra.

A Mikulec leváltásáról szóló parlamenti ülést hétfőn szeptemberre halasztották. A parlament nem volt határozatképes. Az ellenzéki képviselők sem voltak jelen az ülésen.

Mikulec leváltását a Smer-SD kezdeményezte. A párt többek között azért bírálja a belügyminisztert, mert úgy döntött, felfüggeszti Diana Santusová nyomozót, aki a belső ellenőrzési hivatalnak (ÚIS) azt a csoportját vezeti, amely a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) tagjaival kapcsolatban felmerült hivatali visszaélések gyanúját vizsgálja.

A Smer-SD szerint a biztonsági egységeknél kialakult helyzetért is Mikulecet terheli a felelősség, ezenkívül több nyomozás manipulálásával gyanúsítják őt.

Mikulec és Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány menesztésének kérdéséről a koalíciós tanács is tárgyalni fog. A Sme rodina szerint sok a megválaszolatlan kérdés.


(TASR)