Egyre csökken a lakások ára, és nem csak pár euróval – mutatjuk, mennyibe kerülnek az egyes régiókban

2023. július 19. - 07:59 | Belföld

Továbbra is egyre olcsóbbak a lakások Szlovákiában. Az árcsökkenés már legalább egy éve tart, minden negyedévben több ezer euróval olcsóbbak a lakások, és most megközelítőleg a 2021-es szintre csökkentek az árak.

Egyre csökken a lakások ára, és nem csak pár euróval – mutatjuk, mennyibe kerülnek az egyes régiókban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

2023 második negyedéve után is folytatódik a lakásárak csökkenése minden szegmensben és régióban. A kisebb lakások esetében az árcsökkenés aránya többnyire két számjegyű.

A kétszobás lakások ára az eperjesi régióban csökkent a legnagyobb mértékben (22,6 százalék), de Pozsonyban is átlagosan 14,61 százalékkal lettek olcsóbbak.

Michal Pružinský, a Nehnuteľnosti.sk ingatlanportál elemzője a Markízának elmondta, bár a lakásárak továbbra is csökkennek, az évközi árcsökkenés aránya márciushoz képest megközelítőleg a felével kisebb, ami arra utal, hogy stabilizálódik a helyzet a piacon.

A pozsonyi Óvárosban jelenleg átlagosan 266 ezer euró körül mozognak a kétszobás lakások árai, míg egy évvel ezelőtt még 288 ezer eurós szinten voltak. Háromszobás lakáshoz ugyanitt most átlagosan 373 ezer euróért lehet hozzájutni.

Nagyszombat megyében átlagosan 135 ezer euró körül mozognak a kétszobás lakások árai – ez is legalább 20 ezer euróval alacsonyabb ár, mint egy éve ilyenkor. A háromszobás lakások átlagára ebben a régióban 153 ezer euró – a tavalyi 176 ezer euró helyett. A teljes táblázat a tvnoviny.sk oldalán megtekinthető.


(tvnoviny.sk/para)