Egyre dominánsabbá válik az omikron Szlovákiában – kiderült, mi okozhatja a legnagyobb problémát

2022. január 20. - 08:59 | Belföld

A kormány készül rá, hogy az elkövetkező hetekben elárasztják a kórházakat a koronavírusos páciensek, ugyanis minden jel arra utal, hogy a koronavírus omikron variánsa kezd egyre dominánsabbá válni Szlovákiában. Az illetékesek elismerik, nem biztos, hogy lesz elegendő kapacitás az emberek tesztelésére.

Egyre dominánsabbá válik az omikron Szlovákiában – kiderült, mi okozhatja a legnagyobb problémát
Fotó: TASR

Kedden a legtöbb fertőzöttet igazolták az elmúlt hónapban, Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője szerint már az omikron variáns dominál az országban. Noha eddig 127 esetben mutatták ki a mutációt, a szakértők szerint ez korántsem reális szám. A hónap első napjaiban a szekvenált mintáknak mintegy 13 százalékát tette ki az omikron, egy héttel később viszont ez már 30 százalék volt.

A legtöbb új esetet Zsolna megyében regisztrálták, de az ország északi része mellett délnyugaton is nagy erővel terjed a variáns. Ez főként a Tvrdošíni, a Námestovoi, a Stropkovi és a Dunaszerdahelyi járásra igaz. A kórházban kezeltek számán ez egyelőre nem tükröződik, ami jelenleg 1600.

Az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) elemzői rámutatnak, hogy a delta variáns kb. három és fél hónap alatt ment át Szlovákián, az omikron viszont gyorsabban lecsenghet – a britek példájából kiindulva ez körülbelül 6 hét lehet.

Ez nem hangzik rosszul, viszont a variáns gyors fertőzőképessége miatt problémát jelenthet az emberek tesztelése, amit nem győzhet majd a tesztelőegységek kapacitása. Mišík szerint külföldön a karantén lerövidítése esetén azt tanácsolták, hogy ha van kéznél otthoni teszt, akkor ki kell használni ezt a lehetőséget. A kötelező karantén lerövidítése egyébként már Szlovákiában is szóba került.

Silvia Pekarčíková, Zsolna megye egészségügyi koordinátora a Nový Časnak elmondta, az omikron rendkívül gyorsan terjed, a lakosság nagy részét érinteni fogja, de főként azokat, akik nincsenek beoltva. Fontosnak tartja, hogy az emberek képesek legyenek elszigetelni magukat egymástól, tünetek esetén pedig maradjanak otthon, és végezzenek magukon otthoni tesztet. Állapotuk súlyosbodása esetén pedig haladéktalanul értesítsék orvosukat. A városok és községek vezetőivel már egyeztetett róla, hogy otthoni teszteket osztanának szét az embereknek.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint jövő héttől úgynevezett osztályozó sátrakat állítanak fel a kórházak előtt, ahol a pácienseket a kezelések alapján fogják eligazítani. Emellett kilátásba helyezte a sürgősségi egészségügyi létesítmények megnyitását, amelyek minden megyében lesznek, például stadionokban, a páciensekről pedig medikusok fognak gondoskodni. Ezekben a kevésbé súlyos eseteket fogják kezelni.


(Čas.sk)