Egyre drágább egy csésze kávéval kezdeni a reggelt, egy friss elemzés szerint kezd luxuscikké válni a termék

2022. október 6. - 15:50 | Külföld

Augusztusban 16,9 százalékkal emelkedett a kávé ára az uniós országokban éves összevetésben. A cukor és a tej ára is ugrásszerűen emelkedett - írja a cseh ČTK az Eurostat egyik friss elemzésére hivatkozva.

Egyre drágább egy csésze kávéval kezdeni a reggelt, egy friss elemzés szerint kezd luxuscikké válni a termék
Fotó: TASR

"A közelmúltbeli áremelések szinte luxussá tehetik ezt a terméket" - mondta az Eurostat. Tavaly augusztusban a kávé ára éves szinten átlagosan fél százalékkal emelkedett.

Az Eurostat nemcsak a kávé drágulását vizsgálta. A friss teljes tej átlagosan 24,3 százalékkal került többe augusztusban, míg a fogyasztók 22,2 százalékkal többet fizettek a friss, alacsony zsírtartalmú tejért – közölte az Eurostat.

A legjelentősebb növekedést a cukor jegyezte, amelynek átlagára 33,4 százalékkal nőtt.

A statisztikák azt is mutatják, hogy ennek a négy cikknek az ára az EU összes tagállamában emelkedett, Málta kivételével, ahol a friss, zsírszegény tej ára nem változott.

A kávé ára Finnországban és Litvániában drágult a legnagyobb mértékben, 43,6, illetve 39,9 százalékkal. A svédek, észtek és magyarok több mint 30 százalékkal fizettek többet a kávéért augusztusban a tavalyihoz képest.

Lengyelországban ugrott meg a legjelentősebben a cukor ára, 109,2 százalékkal emelkedett 2021 augusztusához képest.

Magyarország, Litvánia és Horvátország után Csehország zárja azt a négy országot, ahol a legnagyobb mértékben nőtt a teljes tej ára. Itt 43,3 százalékkal emelkedett.

Augusztusban 10,1 százalékos rekordra emelkedett az infláció az Európai Unióban, míg júliusban 9,8 százalék volt.

Szlovákiát nem említi az Eurostat, viszont a cukor árának szlovákiai alakulásáról már írtunk.


(ČTK)