Egyre drágábbak a lakások, a családi házak ára viszont némileg csökkent

2017. február 5. - 13:26 | Belföld

Csaknem az ország összes régiójában emelkedett az ingatlanok ára.

Egyre drágábbak a lakások, a családi házak ára viszont némileg csökkent
Fotó: TASR/Michal Svítok

2016 utolsó negyedévében 1304 euróra nőtt az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagos ára. Az előző negyedévhez képest ez 0,7 százalékos, évközi viszonylatban pedig 5,8 százalékos emelkedést jelent – derült ki a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legfrissebb adataiból.

Az adatok összesítéséből az is kiderült, hogy elsősorban a kisebb ingatlanok ára emelkedett nagyobb mértékben. Az egyszobás lakások ára csaknem 14 százalékkal nőtt, míg a négyszobás ingatlanok megközelítőleg 6 százalékkal lettek drágábbak.

Az előző negyedévi adatokhoz képest 2016 utolsó hónapjaiban, kis mértékben ugyan, de csökkent a családi házak átlagos ára – egészen pontosan 1,8 százalékkal.


Az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagos ára euróban 2016 egyes negyedéveiben
(Pirossal a családi házak, kékkel a lakások ára - forrás: NBS)

A lakások ára a központi bank adatai alapján még mindig megközelítőleg 5 százalékkal alacsonyabb, mint a történelmi csúcsponton, 2008 első felében. A családi házak megközelítőleg 16 százalékkal olcsóbbak, mint kilenc évvel ezelőtt.

Az ingatlanok átlagos ára az elmúlt időszakban a Nyitrai kerületben emelkedett legjelentősebben (15,9 százalékkal), legkevésbé Kassán és környékén (2,6 százalék).

A szakértők elmondása szerint a Pozsonyi és a Zsolnai kerületen kívül az összes régióban csökkent az eladásra kínált lakások száma.


TASR/para