Egyre emelkedik a Covid-betegek száma, lassan megtelnek a kórházi ágyak

2023. október 27. - 09:55 | Belföld

Több mint kétszáz súlyos COVID-beteg fekszik a szlovákiai kórházakban. Többnyire idősekről és krónikus betegséggel küzdőkről van szó. A legújabb omikron vakcina segíthetne, azonban Szlovákia nagy részén hiába is próbálkozunk az időpontfoglalással.

Egyre emelkedik a Covid-betegek száma, lassan megtelnek a kórházi ágyak
Illusztrációs felvétel (TASR)

A COVID-betegek száma egyre növekszik. Több mint kétszáz beteget már kórházban ápolnak, öten lélegeztetőgépre szorulnak.

Szeptember óta a legtöbb beteg október 16-án volt. Ezen a napon összesen 44 Covidos beteget fogadtak a kórházak.

Bár a Covid-hullám egyre emelkedik, jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő védőoltás.

A betegség súlyos lefolyásának elkerüléséhez továbbra is a vakcina a leghatékonyabb módszer. Az omikron legújabb változatához igazított új vakcinák már a piacon vannak.

Peter Sabaka infektológus megerősítette, hogy a kórházukban még egyetlen olyan beteg sem feküdt, aki megkapta ezt az oltást, tehát úgy véli, a vakcina hatásos.

Szlovákia megvásárolta az oltóanyagokat és megkezdte az oltást, de jelenleg Szlovákia nagy részén ez nem elérhető.

Elérhető időpontok csak Kassa, Eperjes és Nyitra megyében vannak.

Tomáš Szalay orvos, újonnan megválasztott parlamenti képviselő szerint ennek az az oka, hogy Ódor Lajos kormánya eltörölte a Covid-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzetet. Szalay bírálja ezt a döntést, mert állítólag nem előzte meg megbeszélés a járványügyi bizottsággal. Állítólag a vakcinák a raktárakban vannak elzárva, és nem jutnak el a klinikákra. Az Egészségügyi Minisztérium nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Azt sem magyarázták meg, hogy miért nincs oltási kapacitás.

(tvnoviny.sk)

Címkék: covid, kórházak, vakcina