Egyre feljebb kúszik az üzemanyag ára Szlovákiában, a kormánykoalíció állítólag már az árstopról tárgyal

2022. május 10. - 09:40 | Belföld

Szlovákiában az 1,8 eurót karcolja literenként az üzemanyag ára, a helyzetet pedig tovább rontja az ukrajnai háború. A kormánykoalíció viszont már jelezte, hogy kezébe vette a dolgot – írja a Čas.sk.

Egyre feljebb kúszik az üzemanyag ára Szlovákiában, a kormánykoalíció állítólag már az árstopról tárgyal
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A benzin és a nafta ára az ukrajnai háború kitörését követően került rekordmagasságokba, a kormány pedig már jelezte, hogy reagálni fog a helyzetre. Az első jeleket még múlt héten érzékelhettük, amikor Igor Matovič pénzügyminiszter foglalkozni kezdett a témával.

Matovič elmondása szerint hetekkel ezelőtt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel tárgyalt, amely során a szlovákiai Slovnaftot is tulajdonló MOL-ban való beavatkozásra kérte fel. A Čas.sk szerint ezt követően volt egy találkozója Világi Oszkárral, a Slovnaft vezérigazgatójával, akivel közölte, nem szeretnék, ha a vállalat olcsó orosz olajat használna. Matovič állítása szerint előre letárgyaltak egy megállapodást, amely a Szlovákiában élők számára is előnyös lesz. Közelebbit viszont nem árult el.

A Slovnaft ezt követően annyit közölt, hogy csupán azt magyarázták el Matovičnak, hogy jelenleg hogyan alakul az üzemanyagár. Tekintettel arra, hogy a MOL olcsó orosz olajat vásárol, más országokkal ellentétben már most 15-20 centes árengedményt tapasztalhatunk a szlovákiai benzinkutakon. Ha ez nem lenne, akkor a benzinár literenként 2 euró felett járna. A Slovnaft szerint az EU-n belül adómentesen Szlovákiában az egyik legolcsóbb az üzemanyag – írja a Čas.sk.

A gazdaságügyi minisztérium igyekszik kivételt nyerni az orosz olajembargót illetően az üzemanyag mennyiségének fenntartása érdekében, hogy ne legyen üzemanyaghiány, és ebből kifolyólag elkerüljék az árak drasztikus emelkedését. A koalíció hétfőn este folytatott tárgyalásokat a benzin és a nafta árstopjával kapcsolatban, amit Boris Kollár (Sme rodina) házelnök is megerősített.

Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter szerint már tájékoztatta a koalíciós partnereket, hogy a Slovnaft finomító profitjának kárára teljesen ingyen el tudják érni a gázolaj árának jelentős csökkentését, akár a magyarországi árszintig.


(Čas.sk)