Egyre gyakrabban hívnak mentőhelikoptert fiatal koronavírusos beteghez Szlovákiában

2021. november 7. - 09:04 | Belföld

Egyre gyakrabban hívnak mentőhelikoptert koronavírusos páciens átszállításához. Az Air-Transport Europe tájékoztatása szerint az elmúlt 11 napon 11 alkalommal volt szükség erre, miközben mindegyik esetben 30 és 45 közötti beteg személyről volt szó.

Egyre gyakrabban hívnak mentőhelikoptert fiatal koronavírusos beteghez Szlovákiában
Fotók: ATE - Facebook

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerdán tájékoztatott arról, hogy a járványhelyzet jelentősen romlott Szlovákiában. Naponta 28 ember hal meg a koronavírus-fertőzés okozta betegségek miatt, hétfőtől pedig már a járások fele, összesen 36 esik fekete vagyis a legszigorúbb besorolás alá, a maradék nagy része (34) pedig bordó lesz. Ha az 5 Pozsonyi járást egynek vesszük, akkor csupán három járás (Pozsony, Dunaszerdahely, Galánta) marad piros és kettő további narancssárga (Komárom, Vágsellye). A szerdai átlag szerint naponta átlagban 5302 új fertőzöttet regisztrálnak.

A romló járványhelyzettel pénteken foglalkozott a Központi Válságstáb. Az egészségügyi minisztérium lokális veszélyhelyzet bevezetését javasolta, ami a legsúlyosabb helyzetben lévő járásokat érintené. A válságstáb nem zárta le a vitát ez ügyben, a jövő héten folytatják.

Az akutális járványhelyzettel a szakmai konzílium is foglalkozott, amely pedig az oltatlan személyek mozgásának, továbbá a jelenléti oktatás korlátozását javasolja a fekete besorolás alá eső járásokban. A szakemberek szerint ugyancsak mérlegelendő, hogy be kellene vezetni bizonyos társadalmi csoportok számára a kötelező oltást. Piros vagy annál szigorúbb kategóriába tartozó járásokban pedig szerintük a munkáltatónak oltási igazolást, negatív tesztet vagy a covid leküzdéséről szóló igazolást kellene kérniük alkalmazottaiktól.

(TASR)