Egyre gyorsabban fizetik ki a gazdasági elsősegélyt

2020. május 29. - 21:43 | Belföld

Egyre gyorsabban folyósítják a munkáltatóknak és alkalmazottaknak szánt elsősegélyt. A gazdasági válságstáb a pénteki tárgyalásán a márciusi első szociális segély folyósítását értékelte ki. Erről a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium tájékoztatott.

Egyre gyorsabban fizetik ki a gazdasági elsősegélyt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„A munkáltatóknak és alkalmazottaiknak nyújtott elsősegély folyósítása egyre gyorsabban történik. Ennek kifizetése elejével akár 15 naptári napig is eltarthatott, a márciusi kérelmek kifizetésének feldolgozása viszont a vége felé egy hétre rövidült”

– tájékoztatta kollégáit Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter. A statisztikát a minisztérium Szociális Politika Intézete készítette.

A Munka,- Szociális és Családügyi Hivatalok május 16-tól az áprilisi hónap támogatási kérelmeivel is foglalkoznak. A tárca szerint az adminisztrációs folyamat egyszerűsítésének köszönhetően azok, akik már aláírták az előző havi szerződést, a pénzt szinte azonnal megkapják.

A Szociális Politika Intézet a munkahelymegőrzés közvetlen támogatásán kívül a minisztérium más intézkedéseit is értékelte. Az értékelés elsősorban a családoknak és a munkavállalóknak nyújtott segélyt érinti. A tárca szerint a támogatás különféle eszközei a következő hónapokban is elérhetőek lesznek. A kormány már jóváhagyta az Elsősegély nevű program meghosszabbítását a következő két hónapra.

A minisztérium adatai szerint márciusban és áprilisban 331 151 személy kapott támogatást, és a kifizetések összege elérte a 74,5 millió eurót.

TASR