Egyre jobban alakul a turistáink száma, év végére elérhetik a járvány előtti szint 65 százalékát

2022. december 2. - 16:56 | Belföld

Az év végére várhatóan eléri a járvány előtti szint 65 százalékát a hazai turizmus, valamint a világ idegenforgalma is. Becslések szerint január és szeptember között világszerte 700 millió turista utazott külföldre. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) tájékoztatása szerint több mint kétszer annyian, mint a 2021-es év azonos időszakábban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Bratislava Tourist Board (BTB).

Egyre jobban alakul a turistáink száma, év végére elérhetik a járvány előtti szint 65 százalékát
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az idei év első kilenc hónapjában a nemzetközi turizmus a járvány előtti szint 62 százalékán állt. A turisztikai szakértők szerint ez a tendencia azt jelzi, hogy a nemzetközi turizmus idén várhatóan globálisan eléri a 2019-es szint 65 százalékát.

„A kihívásokkal teli gazdasági környezet, a tartósan magas infláció és az energiaárak, Oroszország Ukrajna elleni inváziója mind befolyásolhatja a fellendülés ütemét a negyedik negyedévben, és 2023-ban is" - állapították meg a szakértők, ennek ellenére azt jósolják, hogy az iparág elérheti a 2019-es szint 65 százalékát.

Különösen Pozsony számára fontosak a külföldi turisták. A világjárvány előtt 70 százalékos volt az arányuk, jelenleg pedig a belföldi látogatókhoz képest körülbelül a duplája.

Az év elejétől augusztus végéig csaknem négyszer annyian éjszakáztak Pozsonyban, mint tavaly. Augusztusban az előző évhez képest több mint 80 százalékos növekedést regisztráltak. Csehországból, Ausztriából és Németországból, de Nagy-Britanniából és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeztek látogatók a fővárosba.

TASR

Címkék: turizmus, járvány