Egyre később önállósodnak a szlovákiai fiatalok, a 25-34 év közöttiek 56,4%-a szüleivel él

2020. augusztus 13. - 18:45 | Belföld

Átlagosan csaknem 31 évesen hagyják el a szülői fészket a szlovákiai fiatalok, miközben a uniós átlag 26,2 év. A lányok kicsit korábban repülnek ki, mint a fiúk, és az EU északi, nyugati tagállamaiban jóval fiatalabban önállósodnak, mint a volt szocialista országokban, derül ki az Eurostat kimutatásából.

Egyre később önállósodnak a szlovákiai fiatalok, a 25-34 év közöttiek 56,4%-a szüleivel él
Fotó: Eurostat

A szlovákiai fiatalok átlagosan 30,9 éves korukban önállósodnak, derül ki az Eurostat napokban nyilvánosságra hozott kimutatásából. Ezzel az utolsó előtti helyen vagyunk a 27 uniós tagállam sorában, csak Horvátországban válnak meg később a szülői háztól a fiatalok: 31,8 évesen.

A határ azonban nem a régi és új tagállamok között húzódik, az átlagos életkor hozzávetőlegesen északnyugatról emelkedik délkeleti irányba.

A legfiatalabb korban, átlagosan már a felnőtté válás előtt – 17,8 évesen, Svédországban hagyják ott a szülői házat,

míg a legmagasabb átlagos korhatár a már említett Horvátországban van, de Olaszországban is 30,1 év, Görögországban pedig 28,9 év a az átlagéletkor.

A lányok korábban érnek

A lányok kicsit fiatalabban önállósodnak, mint a fiúk, Szlovákiában például 30 évesen, míg a fiúk mintegy 32 éves korukban. A lányok és a fiúk közti különbség is északnyugati irányba csökken, Dániában és Svédországban például már szinte nincs különbség a nemek között, Luxemburgban pedig a fiúk költöznek el otthonról néhány hónappal korábban.

Csehország 5 évvel jár előttünk

A volt szocialista országok közül Észtország áll a legjobban 22,2 éves átlagéletkorral, de Csehországban is öt évvel korábban önállósodnak a fiatalok, mint Szlovákiában. Magyarországon is alacsonyabb az önállósodás átlagéletkora, mint nálunk: ott 27,2 évesen költöznek el otthonról a fiatalok.

Megdöbbentőnek tűnik az az adat is, hogy Szlovákiában a 25-34 éves korosztály több mint 55 százaléka él együtt a szüleivel.

Ezzel szemben a már említett skandináv országokban, Svédosrzágban, Finnországban vagy Dániában 5 százalék körüli vagy ez alatti a szüleikkel élő fiatalok aránya.

Ez egyes szakértők szerint összefügghet azzal is, hoyg Szlovákiában szinte nincsenek megfizethető áron bérbe vehető lakások, állami vagy önkormányzati bérlemények szinte nem léteznek, a piaci lakbért pedig a fiatalok nem tudják megfizetni.

„A fiatalok egyre később önállósodnak, sokaknak még 30 éves korukban is nehézséget okoz az anyagi függetlenség” – véli Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A lakáshoz jutást nehezíti, hogy a Szlovák Nemzeti Bank fokozatosan szigorítja a jelzáloghitelek felvételének feltételeit is, a lakás teljes árára már nem lehet kölcsönt kapni, és egyre szigorúbbak a jövedelmi követelmények is.

Az Eurostat adatai szerint 2006 és 2019 között uniós szinten enyhén csökkent a kirepülés átlagéletkora, 26,8 évről 26,2-re. A csökkenés azonban nem egységes minden tagállamban: az adatok szerint 12-ben volt csökkenés, míg 11-ben emelkedés, míg a többiben gyakorlatilag nem változott. A legnagyobb csökkenést Luxemburgban mérték, 6,1 évvel korábban önállósodtak ott tavaly a fiatalok, mint 2006-ban.

Szlovákia azok közé tartozik, ahol nőtt az átlagéletkor, mégpedig egy teljes évvel.

A volt szocialista államok közül viszont Csehországban és a balti államokban nagyobb mértékben, Magyarországon pedig mintegy fél évvel a 2006-os szinthez képest.

- lpj -