Egyre kevesebb ember láthatja az égen a csillagokat

2016. június 12. - 12:44 | Tech

Egyre kevesebb ember láthatja tisztán a csillagos eget az utcák, épületek és emlékművek éjszakai kivilágítása miatt - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport.

A világ lakosságának több mint 80 százaléka, Észak-Amerika és Európa népességének 99 százaléka él többé-kevésbé fényszennyezett ég alatt. A Föld lakosainak több mint egyharmada nem látja a Tejutat a lakóhelyéről, Európában az arányuk 60 százalék - olvasható a Science Advances című szaklap aktuális számában, amelyben Fabio Falchi olasz tudós és kutatócsoportja a 2001-es fényszennyezettségi atlasz új kiadását tette közzé.

A leginkább fényszennyezett ország a délkelet-ázsiai Szingapúr, ahol a népesség totális fényszennyezettségben él, és egyáltalán nem látja a csillagos eget. Őt követi Kuvait és Katar, amelyek alig maradnak el Szingapúrtól a fényszennyezettség tekintetében.

A legkevésbé fényszennyezett ország az afrikai Csád, a Közép-Afrikai Köztársaság és Madagaszkár.

Nemcsak az éjszakai életet élő állatok tájékozódását zavarja össze a mesterséges fény, hanem a növények növekedését is hátráltathatja, ez sok állatfaj táplálékát is veszélyezteti - figyelmeztetett Christopher Kyba, a kutatás egyik résztvevője, a potsdami Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, aki részt vett a munkában.

Fabio Falchi annak a reményének adott hangot, hogy az új atlasz végre ráirányítja az emberek figyelmét a fényszennyezésre.


MTI/para