Egyre kevesebb orrszarvú esik vadorzók áldozatául a Dél-afrikai Köztársaságban

Az orvvadászat elleni fokozott intézkedéseknek hála egyre kevesebb orrszarvú esik áldozatául a vadorzóknak a Dél-afrikai Köztársaságban - közölte vasárnap Barbara Creecy környezeti, erdészeti és halászati ügyekért felelős miniszter.

Egyre kevesebb orrszarvú esik vadorzók áldozatául a Dél-afrikai Köztársaságban
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az orrszarvúk világnapján kiadott miniszteri közlemény szerint idén január és június között 318 orrszarvút öltek meg vadorzók az országban, ami 68 példánnyal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A Dél-afrikai Köztársaság északi részén fekvő Kruger Nemzeti Park orrszarvú-populációja szenvedte a legnagyobb károkat az év első hat hónapjában. Az Afrika egyik legnagyobb vadrezervátumának számító parkban 190 rinocérosz esett áldozatául az orvvadászoknak

 "Noha az orvvadászat teljes felszámolásáért vívott harcunk még messze van a végétől, büszkék vagyunk arra, hogy kormányként, orrszarvú-tulajdonosként és állampolgárként tett erőfeszítéseink eredményre vezetnek"

- húzta alá Creecy.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy az orrszarvúk illegális vadászata továbbra is világszerte fenyegetést jelent a faj túlélésére.

Mára mindössze nagyjából 25 ezer keskenyszájú és szélesszájú orrszarvú maradt Afrikában. Az állatokat a tülkükért vadásszák, amelyet porrá őrölve használnak a távol-keleti természetgyógyászatban.

(MTI)