Egyre kevesebben hajlandóak szájmaszkot viselni Szlovákiában, a fiatalok a legkevésbé

2020. szeptember 13. - 13:47 | Belföld

A szájmaszk viselete az egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb fegyver a koronavírus-járvány terjedése ellen, a higiénikusok pedig a járvány kezdetétől hangsúlyozzák a jelentőségét. A Focus ügynökség Markíza számára készített felmérése viszont azt támasztja alá, hogy egyre kevesebben hajlandók hordani.

Egyre kevesebben hajlandóak szájmaszkot viselni Szlovákiában, a fiatalok a legkevésbé
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A felmérésben résztvevők 62,5%-a hajlandó még viselni a szájmaszkot, 35,4% viszont nem. 2,1%-a nem tudott választ adni. Ezzel szemben áprilisban még 87,1% volt azok aránya, akik nem láttak gondot a maszkviseletben, míg csupán 11% nem volt hajlandó felvenni.

A maszkviselés elutasítása a fiatal, 24 éven aluli felnőtt korosztályban a legmagasabb, lényegében fele-fele arányban oszlanak meg azok, akik felveszik a maszkot (50,4%), illetve akik nem tűrik (47,3%). A többi korcsoportban hozzávetőlegesen kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg a két csoport a maszkot elviselők javára.

Made with Flourish

Nagy eltérések mutatkoznak a maszkviselethez való hozzáállásban a pártszimpátia alapján. A liberális Progresívne Slovensko és SaS szavazóinál a legmagasabb, 80% feletti a hajlandóság, addig a járványtagadó Marian Kotleba pártja, az ĽSNS szimpatizánsainál a legalacsonyabb, csupán 41%-os, az elutasítóké pedig 57,7%-os.

Az SaS-en kívül a többi kormánypárt szavazói jobbára elviselik a maszkot, de legalábbis ezek aránya meghaladja a 70%-ot, míg érdekes módon a Peter Pellegrini által alapítandó Hlas szimpatizánsai közt van Kotlebáék után a második legtöbb elutasító (53,9%, aki felveszi, 42,2% pedig azok aránya, akik nem).

Csaknem kétharmadrészt elfogadják a szájmaszkot a Smer szavazói, és lényegében pontosan kétharmadrészt (67%) hajlandók maszkot viselni az MKP szimpatizánsai. Magas a maszkok elfogadottsága (77,2%) a parlamenten kívüli KDH szavazóinak köreiben is.

(SME)