Egyre közelebb a törvény elfogadása, hogy növeljék a tornaórák számát az iskolákban

2023. március 22. - 12:57 | Belföld

Kedden a második olvasatba juttatta a parlament az OĽaNO képviselői által beterjesztett törvénymódosítást, amely szerint az alapiskolákban legalább heti három óra testnevelést tartanának kötelezően, a középiskolákban pedig kettőt.

Egyre közelebb a törvény elfogadása, hogy növeljék a tornaórák számát az iskolákban
Illusztráció (Fotó: TASR)

A törvénymódosítás szerint kivételben részesülnének azok az iskolák, amelyek kevesebb mint öt osztállyal rendelkeznek, mivel feltételezhető, hogy nincs tornatermük. A javaslat beterjesztői szerint a testnevelés az egyetlen tanítási óra, amely közvetlen hatást gyakorol a gyerekek testi és lelki egészségére. A javaslat szeptember 1-én léphet életbe.

Az OĽaNO képviselői szerint a javaslat egy súlyos társadalmi problémára, az elhízásra és a gyerekek túlsúlyosságára reagál. Igor Kašper (Sme rodina) tájékoztatott róla, hogy a módosítást a sportszövetségek, valamint az egészségügyi, a védelmi és a belügyminisztérium is támogatja. Úgy véli, hogy a harmadik testnevelési óra bevezetése egy euróba sem kerül majd. Karol Kučera (OĽaNO) hozzátette, egy olyan módosító javaslatot is terveznek, amely a szabály életbe lépésének időpontját két évvel elhalasztaná azoknak az iskoláknak, amelyek nem rendelkeznek tornateremmel, hogy ez idő alatt pótolni tudják a hiányosságot.


TASR/para