Egyre közelebb vagyunk az új személyi igazolványokhoz – minden lényeges dolog, amit érdemes tudni róla

2022. február 2. - 09:28 | Belföld

Kedden a parlament második olvasatba utalta a személyi igazolványokról szóló törvénymódosítási tervezetet, amely akár már májustól érvénybe léphet.

Egyre közelebb vagyunk az új személyi igazolványokhoz – minden lényeges dolog, amit érdemes tudni róla
Fotó: TASR - illusztráció

A módosítás leglényegesebb pontja, hogy az új személyi igazolványok biometrikus adatok formájában tartalmazzák majd az ujjlenyomatokat és az arcképet, ezeket az elektronikus chipre írják majd. Az ujjlenyomat 12 év felett lesz kötelező.

"Az új személyi igazolvány egy kettős kapcsolódási felülettel rendelkező elektronikus chipet és egy kódot tartalmaz majd a személyes biztonsági kód feloldásához. A személyi igazolvány tartalmazza majd továbbá a kártya hozzáférési számát (CAN - Card Access Number)" - magyarázta korábban a belügyminisztérium.

Mivel az új személyi igazolvány kérvényezésekor kötelesek leszünk ujjlenyomatot adni, ezért nem lehet majd azt a belügyminisztérium elektronikus rendszerén keresztül igényelni, szükséges lesz a személyes megjelenés.

A tárca egyúttal módosítani akarja az adminisztratív illetékekről szóló törvényt is, amelyben meghatározzák majd, hogy ki mentesül a személyi igazolvány kiállításáért fizetendő illeték alól.

A törvénymódosítás 2022. május 1-jén léphet hatályba.


(TASR)