Egyre lassabban nő a roma népesség Szlovákiában

2019. szeptember 4. - 11:55 | Belföld

Csökkenő tendenciát mutat a roma közösség növekedése. Ravasz Ábel kormánybiztos szerint ez az életkörülményeik javulásának is betudható.

Egyre lassabban nő a roma népesség Szlovákiában
Illusztráció

2004 és 2013 között évente átlagosan 8300 fővel nőtt a roma népesség Szlovákiában, az elmúlt hat évben azonban ez az éves növekmény 7300-ra csökkent. Erre mutat rá a roma népesség atlasza, amelyről szerdán Ravasz Ábel tájékoztatott.

"Az adatokból az derül ki, hogy a romák népességnövekedése lassul és hogy egyre nagyobb hányaduk él normális körülmények között" - fogalmazott. Úgy látja, a közösség stabilizálásának kulcsa az életszínvonaluk javításában rejlik.

"Minél rosszabb körülmények között él egy család, annál több gyerekük születik. Ez sajnos így működik. Nem működik sem a család-, sem az anyagi tervezés, előrelátás. Az viszont, hogy csökken a növekmény, azt jlezi, hogy az életszínvonaluk emelkedik" - magyarázta.

A roma népességi atlasz adatgyűjtése során 1177 települést szólítottak meg, ezek közül 804-ben él jelentősebb létszámú roma közösség, a kutatás azonban 373 község kisebb roma csoportjait is magába foglalja. A romák létszámát 440 ezerre becsülik Szlovákiában.

Az adatgyűjtés során először az összes szlovákiai települést arról kérdezték, él-e náluk nagyobb számú roma közösség, majd ezt követően az általuk lakott terület infrastruktúrájáról és szolgáltatásairól gyűjtöttek adatokat, végül a Munka- és Családfejlesztési Intézet terepmunkásai a helyszínen értékelték a begyűjtött információkat.

(TASR)

Címkék: romák, Ravasz Ábel